keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Ravinto

Told you so. Saatiin kuin saatiinkin kehotus neuvolasta harkita kiinteiden aloitusta. Painollehan oli tapahtunut just niin kuin pelkäsinkin eli se ei ollut noussut mitenkään huimasti - 520 g viime kerrasta. Vieläkin mennään alle seitsemän kilon. Painokäyrä on kuulemma notkahtanut sen verran, että nykysuositusten mukaan vois olla hyvä alkaa pikkuhiljaa tumpata perunaa, porkkanaa ja bataattia poikasen kitusiin.

En oikein tiedä mitä ajatella. Olen tietysti pettynyt itseeni ja kykyyni imettäjänä, se on selvää. Mietin, mistä tämä notkahdus johtuu - maitoa mulla pitäis olla, mutta vaikuttaako tähän nyt myös poikasen imutapa eli onko se tehoton? Rinnalla roikkuminen ja sille nukahtaminen on aina ollut pieni ongelma. Ymmärtääkseni kai se taannoinen ab-kuurikin voi hetkellisesti pienentää maitomäärää, mutta en sitten tiedä olisiko se voinut vaikuttaa niin ratkaisevasti.

En vielä tiedä alanko noudattaa kehotusta heti, kohta vai katsonko kaikessa rauhassa miten tilanne etenee. Paniikkia ei kai kuitenkaan pitäis olla. Kai. Tietty kuin taikaiskusta tänään on ollut päivä, jolloin ruoka ei ole oikein maistunut enkä ole saanut poikaa syömään kunnolla. Taas se nukahtikin sänkyyn ilman maratonitissityksiä ja jo klo 22 maissa.

Piti muuten jutella neuvolassa kaikenlaisista jaksamis- ja parisuhdeasioista, mutta eipä meille edellisellä kerralla oltu muistettu antaa jotain lomaketta, joten ensi kerralla luvassa voimavarajuttuja enemmän. Jihuu. Mua myös kehotettiin hankkiutumaan johonkin sosiaaliseen aktiviteettiin, meinasin vähän ärsyyntyä.

Kysyin muuten myös tissitulehduksesta ja tuosta edelleen tuntuvasta kiinteämmästä kudoksesta, niin sen pitäis lekurin mukaan olla ihan normaalia. Joskus kuulemma tiehyt saattaa tulehtua sen verran, että turvotus jää hengailemaan pitemmäksi aikaa.

13 kommenttia:

  1. Meillä tuli myös notkahdus 4 ja 5 kk. Pian saan kuulla että miten nyt. Nämä on niin yksilöllisiä juttuja.
    Sos.tilanteeseen ohjaaminen on ihan perusprosedyyyri joten ei kannata ottaa sen kummemmin, sama oli itsellä esikoisen kanssa ja sittemmin olen huomannut että on ehkä paras neuvo koko vauvavuonna. Tsemiä :)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No vähän sitä muistelinkin, piti kerrata tuo sinun oma postauksesi aiheesta. Mä luulen, että kaikesta huolimatta me jatketaan täysimetystä - viimeisen kuukauden aikana on tapahtunut niin paljon kaikkea, että kasvuun on voinut vaikuttaa monikin asia. Jos edelleen 5 kk käppyrä näyttää "pahalta", niin pitänee miettiä uudelleen. Kovastihan pieni mies jo näyttää kiinnostuvan ruoasta, tapittaa tosi tarkkaan kun me muut syödään.

      Meilläkin on varmaan jonkun sortin allergiariski ja nettiä kun vähän selailee, saa selville, että on kahdenlaista näkemystä siitä, miten aikaisin aloitetut kiinteät vaikuttavat allergioihin.

      Joo, ihan hyvä vinkki se on, että hakeudu ihmisten ilmoille, mutta jotenkin turhauttaa, kun juuri tuo nimenomainen terkkari tyrkyttää jatkuvasti noita perhekahvilajuttujaan. Sama tyyppi "huijasi" mut raskausaikana siihen "yksinäisten äitien ryhmään", joka oli aika kamala kokemus. Meidän vakiterkkari osaa esittää tuon asian mielestäni jotenkin mukavammalla tavalla, kysyy että mikä teitä mahtais kiinnostaa jne. ja ihan kuuntelee sen vastauksen. :)

      Poista
    2. Tuo on kyllä niin totta, että asiat voidaan esittää eri tavoin ja toiset ovat tässä asiakkaan suhteen sensitiivisempiä kuin toiset!

      Meillä 5 kk iässä kasvu hidastui entisestään, jopa dramaattisesti, 5,5 kk oli taas kasvupyrähdys. Nyt 6,5 kk oli pituutta tullut vähön, painoa enemmän. Eli kasvu heilahtelee kuusta toiseen. Jo pelkkä maistelu on meillä heti näkynyt tissin syönnin vähenemisenä, mut kun on jo 6 kk ikäinen voimme edetä kiinteän maistelussa erilailla nopeasti koska vauvan suolisto on kehittyneempi (näin olen ymmärtänyt).

      Minulta tulee kanssa tuo allergiariski ja kun itse kärsii ympärivuotisena all.nuhaa, halusin jatkaa imetystä tuolloin 5 kk iässä, kun ajattelin että jos se yhtään vauvaani auttaisi tai edes helpottaisi jos joskus tämän sairauden saa... Ja kun 5,5 kk nlaan menin ja sanoin että " otin riskin ja jatkoin täysimetystä" sanoi oma, kokenut terkka etten mitään Riskiä ole ottanut. Toiminut ihan oikein. Mutta tosiaan yksilöllisiä kaikki tapaukset enkä tod sano mitä kannattaa tehdä mutta toisaalta luota myös itseesi. Tai jos et täysin luota, niin soita vielä sille omalle tarkalle ja mieti hänelle uudestaan asiaa " jäin vielä pohtimaan, voitaisiinko me...".

      Sori kiireyksissä kirjoitetut viestit! Toiv saat selvää :)!

      Poista
    3. Enköhän saanut selvää. ;) Meillä tulee tuo allergiataipumus molemmilta vanhemmilta ja itse olen kärsinyt jo pikkuvauvana kaikenlaisista hengitysoireista, joten mieluusti tekisin kaikkeni jotta lapsi säästyisi samoilta vaivoilta. Omiin vaivoihin on tosin "voinut" vaikuttaa äidin tupakointi, mutta eipä siitä sen enempää...

      Mitä enemmän olen tässä asiaa kelaillut, niin sitä enemmän vakuutun siitä, että ainakin 5 kk neuvolaan mennään vielä täysimetyksellä. En usko, että vielä on mitään hätää. Mieluummin odottaisin vähän aikaa, että suolisto kehittyy jne.

      Poista
  2. Helposti voi mennä yli kuukausi ennen kuin kiinteät alkaa maistua. Me aloitettiin tällä kertaa kiinteiden maistelu 4kk iässä, vaikka poika on +2SD pituuskäyrällä. Esikoisen kanssa täysimetyksellä 6kk ikään ja sit kiinteät ei meinanneet alkaa maistua millään. Oli yli 7kk ennen kuin voi sanoa, että söi niitä kiinteitä. Samaa stressiä en halunnut tällä kertaa. Toki jotkut lapset oppii nopeastikin. Eikä yhtään kannata tuntea hyonommuutta. Sähän oot upeasti täysimettänyt ja teelusikallisen kärjellinen soseen maistelua päivittäin ei sitä vesitä. Meilläkin on tuota tissin vieroksumista päivisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, sehän siinä just on, jos jäppinen ei sitten opikaan ruokailemaan ja käppyrät on jo valmiiksi laskusuhdanteisia. Sen takia meillä ei varmasti tulla pelkästään sormiruokailemaankaan - tai siltä ainakin nyt tuntuu.

      Meniskö jotenkin niin, että ekan lapsen kanssa meinaa mennä vähän suorittamisen puolelle ja toisen kanssa osaa sitten jo vähän relata ja olla itselleenkin armollisempi?

      Tää on nyt vähän vieroksunut tissiä öisinkin, sen takia ihmetyttää. Mutta kai se on normaalia, ettei aina maistu samaan malliin - jotenkin vaan sattui "sopivaan" saumaan tuo tissille nyrpistely.

      Poista
  3. Voi vitsi. Koko aamun mietin, että kirjoitanko tästä ollenkaan vai en, mutta menkööt nyt... Älä ota liian "vakavasti", koska en halua aiheuttaa enää lisää stressiä sulle, etenkin kun itse revin semmoiset stressit vauvan ruokailusta aikanaan, että tiedän miten epätoivoiset voi fiilikset olla. Mutta: meillä se mun epätoivoinen imetysyritys meni niin, että tyttö imi mieluusti, näytti tyytyväiseltä ja nukkui hyvin. Ongelma vaan oli, että ilmeisesti hän ei missään vaiheessa saanut juuri ollenkaan maitoa. Teillä toki ei voi tilanne olla näin paha, mutta meillä tytön näennäinen tyytyväisyys ja hyvät unet johtui aliravitsemuksesta. Raukka ei jaksanut enää puljata tai vaatia, vaan luputti tissistä sen vähän mitä sai ja sitten nukkui kun ei muuta jaksanut. Arvaa kuinka paljon itseäni syytin, kun selvisi miten vähällä pieni yritti pärjätä :( Eli kannattaa vähän pitää silmällä poikasen yleistä virkeyttä, ettei vaan syöminen vähene siksi kun voimat vähenee... Tosin varmaan aika kaukaa haettua noin "vanhalla" lapsella, meillähän kyse oli 0-1 kk ikäisestä. Josta muuten tuli erivirkee tapaus, kun pääsi tuttelin makuun :)

    Sitten taas rohkaisevampi ajatus tuli siitä, että eikös teilläkin poikanen ole vasta alkanut enemmän kääntää ja vääntää? Yleinen heiluminen kuitenkin kuluttaa energiaa aikalailla enemmän kun pikkuvauvan pötköttely, joten ehkä notkahdus painossa johtuu kasvaneesta kulutuksesta. Muistaakseni meilläkin oli pieni notko silloin kun tyttö oppi kääntymään ja vietti päivänsä kierien. Ruokahalu kuitenkin kasvaa aina jälkijunassa.

    Tällaista ajatuspuuroa tänään!

    - Piia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hätä, en ota liiaksi stressiä. Kiva, kun jaoit teidän kokemuksen. Mun on jotenkin tosi vaikea uskoa, että meillä olis kyse minkään sortin aliravitsemuksesta: mulla tursuaa edelleen tätä maitoa välillä yli äyräiden ja monesti kun pikkujätkä vaikka keskeyttää syömisen, niin siltä pulpahtaa maitoa suusta (joskus pitää esim. ruveta naureskelemaan kesken syönnin). Näin ollen luulen, että kyllä tuo maitoa saa. Se välillä kyllä torkkuu tissillä, mutta sitä edeltää yleensä n. vartin tehokkaampi imu. Illat ovat olleet niitä aikoja, jolloin olen miettinyt saako se kaikesta lupsutuksesta huolimatta tarpeeksi maitoa, koska silloin se tissillä roikkuminen on monesti ihan mahdotonta ja imeminen välillä aika laiskaa. Ja tosi virkeähän tämä kaveri on noin yleisesti.

      Jep, kääntäminen ja vääntäminen on viimeisen kuukauden aikana ollut ihan mahdotonta. Ekan kerran kääntyi pari päivää vaille 3 kk iässä.

      Poista
  4. Ymmärrän että tuo hidas painonnousu mietityttää. Mutta ei sitä välttämättä pidä niin vakavasti ottaa... Tai tällainen kuva mulle jäi oman kokoemukseni perusteella. Meidän poika oli syntyessään erittäin potra, 4-kiloinen. Sen jälkeen paino nousikin sitten tosi hitaasti ja koska mulla oli suuria imetysongelmia eikä maito meinannut riittää (annettiin vähän myös lisämaitoa), tuntui jotenkin että on "pakko" aloittaa kiinteitä 4 kk iässä. Näin neuvolastakin vähän vihjailtiin, vaikka terkka kyllä sanoi, ettei asialla ole mikään kiire. Kuitenkin päätettiin vähitellen aloittaa kiinteät.

    Jälkikäteen ajatellen en ehkä olisi pitänyt niin kiirettä. Nimittäin vähitellen huomasimme, että poika on tosi sirorakenteinen eli pituuteensa nähden hän vain painaa selvästi vähemmän kuin joku tuhdimpi ikätoveri. Hän siis kasvoi ihan hyvin omaan ruumiinrakenteeseensa nähden. Toisaalta, ei siitä kiinteiden aloituksesta meidän kohdalla ollut mitään haittaa, sillä mitään sen kummempia allergioita tai muita reaktioita ei huomattu. Tai no, olisiko mustikka aluksi pistänyt mahan vähän kovaski, mutta siinä kaikki.

    Älä siis stressaa liikaa tuosta!

    VastaaPoista
  5. Painokäyrän notkahdus on tosi yleistä imetetyillä vauvoilla. Älä huoli. Seuraa pissavaippojen määrää ja pyydä vaikka ekstrapunnitus viikon-parin päähän.

    http://maitolaituri.imetys.fi/index.php?topic=10509.0

    Tsemppiä

    T. Linda

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Eiköhän tämä tästä - jos nyt vielä selvitään pienestä lakkoilusta ja raivareistakin. ;) Voi olla, että tämän jälkeen pyydän punnitusta ihan oman mielenrauhan takia.

      Poista
  6. Meillä on pojan paino -2 käyrällä, pituus nollilla. Ei kuulemma hätää. Notkahdus tulee lääkärin mukaan suurimmalla osalla vauvoista jossain vaiheessa, syystä x. Meillä poika liikkuu aika paljon, joten pistän painojutut sen piikkiin. Siis meillä poika 8kk, syö kiinteitä ja tissiä, painaa 7700g ja pituutta 67cm.

    Jaksuja, kyllä se hengissä pysyy! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Eiköhän tämä tästä. Mäkin luulen, että meillä tuo valtava hänksläys on saattanut aiheuttaa hidastuman painon nousussa.

      Poista