torstai 15. marraskuuta 2012

PRKL II

Mulla lähtee järki. Ei kyllä ollut arvauskeskuslääkärillä mitään haisua koko rintatulehduksesta. Yritin kysyä, että mitä tälle paakulle tapahtuu, jos en saa sitä laukeamaan ja lekurin kanta oli, että ei se laukeakaan vaan pysyy siinä parisen viikkoa, mutta antibiooteilla kipu ja tulehdus häviävät. Siis täh? Yritin myös kysyä, jotta pitäisikö paakulle kuitenkin tehdä jotain ja lekuri luki potilasohjeesta, että sitä voi lämmittää hiustenkuivaajalla ennen imetystä. "Niin täällä lukee, mutta en minä tiedä auttaako se mitään." Koko käynti kesti ehkä viisi minuuttia, käteen lykättiin Kefexin-resepti ja erittäin lyhyt printattu (haistapaska)ohje rintatulehduksen hoitoon.

Kävin taas saunassa hieroskelemassa tissiä. Kyllähän se pehmenee, mutta ei se sisuksissa oleva "kananmuna" lähde mihinkään. Ilmeisesti siellä saunassa ei kai edes kannattais hieroskella, mitä nyt tuossa Maitolaituria lueskelin. Siinä kuvitelmassa mä nyt kuitenkin olen, että se patti pitäis saada veks, koska ab ei pitemmän päälle auta, jos tissiin jää tukos. Ja pahimmillaan siitä tukoksesta seuraa paise - joo, luin ne kaikki kauhukuvauksetkin Maitolaiturista. Vittu. Nyt on niin järjetön pelko, että tää homma kosahtaa tähän: iskee tissitulehduskierre ja paise ja siinä olikin sitten tämä imetys. Vittu. Vittu.

Tulehduskriisin tiimoilta olen myös tullut siihen tulokseen, että tämä mun tähänastinen imetyshistoriani taitaa olla yksi suuri farssi. Keksin lukemattomia syitä, joiden takia olen itselleni tämän tulehduksen aiheuttanut. Joo, tuli nukuttua ihan vast'ikään aika napakoilla liiveillä (ei tosin kaarituellisilla), kun venyvämmät liivit olivat pesussa enkä saanut aikaiseksi pestä. Tuli lenkkeiltyä liian vähissä vaatteissa. Annan pojan nautiskella tissillä iltaisin tuntitolkulla niin että tehokas imuaika jää vähiin ja imuotekin on varmaan ihan perseestä. En tarkistellut tiheän imun aikaan imuotetta öisin, kun olin useimmiten niin pihalla, että tungin vaan tissin suuhun ja torkuin. En vittu yhtään tiedä miten olis pitänyt imettää, että homma toimis. Ja mä kun olin aivan varma, että meillä imetys sentään toimii ja että on jopa jotain toivoa päästä siihen pirun kuuden kuukauden suositukseen.
 

En ole edelleenkään pumpannut joka toinen tunti - onko siinä edes järkeä, jos se vaan lisää maidontuotantoa? Sitä paitsi en edes tunnu saavan tästä sairaasta tissistä pumppaamalla kauheasti maitoa (sattuu vaan nänniin vaikkei se näytä rikki olevankaan); lypsämällä sen sijaan saan aikaiseksi iloiset maitosuihkut joka ilmansuuntaan. Ei kokkareita eikä mitään visvaa vaan ihan sitä ihteään eli maitoa ja minusta ihan runsain mitoin. Se saakelin kananmuna ei vaan kuitenkaan lähde mihinkään.

Mun täytyy varmaan huomenna yrittää soittaa imetystukipuhelimeen. Tänäänkin olis ollut illalla päivystysaika, mutta tajusin sen karvan verran liian myöhään. Taidan pirauttaa pienet itkut.

6 kommenttia:

  1. Voi ei, tissivaivat on kyllä ihan saatanasta, perkeleestä ja helvetistä ja tietenkin pahimpia imetysaikana! ja sitten vielä niin huono tuuri että päätyy tommosen lääkärin vastaanotolle :(

    Toivottavasti saat tilanteeseen apua, jos ei tuolta lääkäriltä niin jostain muualta. Ettei tosiaan tarvitsisi mennä sinne leikkauspöydälle.

    Tsemppiä, voimia ja kaikkea hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsempeistä, toivottavasti tämä nyt tästä suttaantuu, kun on ab-kuurikin päällä. Jos ei paraneminen lähde käyntiin, niin hankkiudun kunnon lekurille, ei viitsi tällaisen vaivan kanssa alkaa pelleillä.

      Poista
  2. Hyvähän se täältä on huudella ilman omakohtaista kokemusta, mut ymmärtääkseni se tulehdus voi tulla ja turvottaa, vaikkei mikään tukossa oliskaan. Tosin sitähän se lääkäri ei voi tietää tuolleen tutkimatta, että mikä on tilanne sun kohdalla... Mut olisko hyvä merkki, ettei mitään mätää tule? Sit se olis vaan kudosturvotusta, eikä vikaa rauhasessa ja se taas meinais sitä, että ab-kuuri hoitaa homman...

    Toivottavasti saat esim. sieltä imetystuesta ihan konkreettista apua ja tukea silti, tsemppiä edelleen!

    - Piia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, no noin mäkin jostain ymmärsin, mutta kun en ollut varma. Sitten taas joissain lähteissä luki, että tulehduksen takana on lähes aina tukos. Soitin tänään imetystukipuhelimeen, jossa oltiin aika vahvasti sitä mieltä, että tulehduksen aiheuttaa yleensä kuitenkin se tukos, josta saattaa jäädä tuollainen patti vähäksi aikaa. Ja maitoa tosissaan tulee kyllä, joten sikäli vaikuttaa hyvältä.

      Poista
  3. Onks sulla kuumetta? Onko se patti arka, kuumottava, onko iho siitä kohtaa punoittava?

    Mulla on ollu molempien lasten imetystaipaleen alussa rintatulehdus, se on helvetillistä. Kuume nousi molemmissa äkisti enkä saanut kotikonstein hoidettua. Tässä nykyisen imetyksessä on ollut myös yksi tukospatti, joka taisi tulla kun imetysväli pääsi venymään ja sitten liivit pääsi puristamaan kun hinkki turposi. Hoidin tukosta noilla sinunkin mainitsemilla kotikonsteilla, välillä nousi kuume mutta laski aina imettäessä. Pikkuhiljaa patti pieneni ja lopulta hävis kokonaan, mut siinä meni kuitenkin useampi päivä. Päätin, että menen lääkäriin jos kuume nousee korkeaksi tai rinta tulee niin kipeäksi etten pysty imettämään, mutta sillä kertaa selvisin ilman ab-kuuria.

    Hyvä, että sait kefexinin (aloitko jo syömään vai varalle?)! Se on mulla auttanut tosi nopeesti, jo parin annoksen jälkeen (tärkeetä silti syödä kuuri loppuun).

    Jos kuume nousee korkeaksi niin kannattaa aloittaa se kuuri. Jostain luin, että kotikonsteja voi yrittää 12h ja jos edelleen kova kuume niin lääkäriin.

    Tsemppiä, toivottavasti helpottaa pian!

    Linda

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuume oli korkea sen yhden yön ja sahasi seuraavan päivän. Seuraavana yönä taas laski, mutta ruumiinlämpö lähti heti aamusta nousuun (oli tosin vain juuri ja juuri lämmön puolella), joten varasin sitten suorilla lekurin - ajattelin, että en uskalla enää leikkiä. Patti on arka ja kuumottava ja rinta siitä kohtaa punottava. Olen kuitenkin koko ajan pystynyt kipeästä rinnasta ihan hyvin imettämään, niin helvetillisen kipeä se ei ole ollut. Mut saattoi pelastaa se, että imetin sairaasta tissistä, kun tunsin sen arkuuden. En tosin heti ajatellut, että kyseessä on tukos/tulehdus vaan kuvittelin, että ehkä rinta on nyt vaan niin täynnä, että se tuntuu siksi niin kivuliaalta.

      Ab-kuurin aloitin kyllä, kun ajattelin, että en ota riskejä. Tuosta 12 tai 24 tunnin säännöstä luin minäkin. Eiköhän tämä tästä!

      Poista