sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Julki-imetys

Ajauduin eilen pohtimaan lisää imetyspaitaongelmiani ja sitä kautta julki-imetystä. Tulin siihen lopputulokseen, että en taaskaan vaan osaa. Ei olisi ensimmäinen kerta tällaiselle kömpelykselle, että motoriset jutut vaativat pientä harjoitusta ennen kuin sujuu yhtään sinnepäinkään.

Kotona käytän imetykseen öitä lukuun ottamatta imetystyynyä. Öisin imetän makuullaan. Jos imetysväli on yhtään pidempi, tissit alkavat falskata ja maitoa heruu hyvässä lykyssä ympäriinsä ennen kuin tissi eksyy poikasen suuhun. Tajusin, että en osaisi imettää huomiota herättämättä jossain kahvilan nurkassa, vaikka muuten siellä kahvilan nurkassa voisinkin kuvitella imettäväni.

Miten hiivatissa saa yhdellä kädellä rinnan ulos sekä liivistä että paidasta ja lapsen suuhun niin ettei maitoa valu joka paikkaan? Jo pelkästään lapsen pitäminen yhdellä kädellä voi olla välillä haastavaa, jos se on tempoilevalla tuulella. Ja mihin tunkea maidosta märkä liivinsuoja imetyksen ajaksi? Viimeksi neuvolakäynnillä märkinä olivat sekä pojan että mun vaatteet ja pojalla osa maidoista pitkin naamaa. Tissi ei tullut lukuisista yrityksistä huolimatta ulos imetyspaidan raosta ja lopulta kiskaisin vaan paidan ylös. Onneksi kukaan ei ollut todistamassa mun räpellystäni imetysnurkkauksessa. Ostarilla varasin imetykseen lastenhoitohuonetta, minkä olen näin jälkeenpäin ymmärtänyt olevan hyvin väärin. Silti imetys oli vähintäänkin kiikkerää, kun käytössä ei ollut mitään apuvälineitä ja yritin toimia yksikätisesti. En parhaalla tahdollakaan osaisi hoitaa imetystä diskreetisti julkisella paikalla nyt.

Mun on varmaan alettava treenata.

6 kommenttia:

  1. Halleluuja, kuule! Mä oon miettiny ihan samoja asioita. Kun ei osaa niin ei osaa. Siksi yritänkin aina ajoittaa kaikki reissut siten, että juuri lähtiessä saa lapsi imeskellä massunsa pullolleen ja retki kestää tasan sen aikaa, että ehditään takaisin kotiin syömään. Vaihtoehtoisesti voin imettää autossa (siinä saa muuten helkkarin hyvän asennon ilman apuvälineitä aikaiseksi).

    Toivottavasti jossain on joku konkari, joka osaa kertoa, miten sen tissin saa tosiaan yhdellä kädellä jotenkin siististi esille ilman, että se hehtaarin kokoinen nännihässäkkä, joka ruiskii maitoa ympäriinsä möllöttää maailmankaikkeuden keskipisteenä vapaudestaan nautiskellen useita minuutteja ennen kuin sen saa mätkäistyä kiemurtelevan (ja mahdollisesti nälkäisellä ääntelyllään muutenkin katseita keräävän) lapsosen suuhun.

    Olen hämilläni neuvolanne imetysnurkkauksesta. Ei täällä sellaisia hienouksia ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en olekaan yksin! Meni eilen googlauksen ohessa tovi jos toinenkin miettiessä, että olen jotenkin friikki, kun en osaa.

      Mä olen myös käyttänyt juuri tuota ensin imetys, sitten äkkiä kuteet niskaan ja ovesta ulos -taktiikkaa. Autossa on myös tullut imetettyä ja se onnistuu kieltämättä aika hyvin.

      Konkareiden neuvot ovat nyt tarpeen, kyllä!

      Poista
  2. Ei ostarin lastenHOITOhuoneen varaaminen imetykseen ole mielestäni väärin - mitä muutakaan imettäminen on kuin hoitamista? :) Itse ihmettelen myös, miksi imetyspaitojen tissiaukot ovat niin hiivatin pieniä ettei tällainen pienirintainenkaan imettäjä saa evästä ulos ilman yliluonnollista sorminäppäryyttä tai liian hitaasta tarjoilusta hermostuvan jälkikasvun karjuntaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä jotenkin kässäsin, että muille pitäis antaa mahis päästä esim. vaipanvaihtopuuhiin samaan aikaan. Järkevää sinänsä. Ehkä mä ensi kerralla osaan toimia paremmin - nyt en suoraan sanottuna edes halunnut kenenkään todistavan mun kaaosta. Jossain netissä näin tosin myös kritisointia siitä, että lastenhoitohuoneessa ei pitäis imettää ensinkään, kun sen imetyksen voi hoitaa niin kätevästi ja huomaamatta myös muualla - ongelma vaan on, että mä en osaa. ;)

      Lohdullista kuulla, että vaatii se imetys muiltakin näppäryyttä eikä aina suju sormia napsauttamalla.

      Poista
  3. Tunnustan suoraan, että olin oikein tyytyväinen, kun meillä 8,5 kk iässä imetys loppui. Pojan omasta halusta. Viis suosituksesta 1v imetykseen! (Paheksukaa vain mua, jos haluatte! :P )

    Imetyksen alku oli mulla erittäin takkuista ja jonkinlainen työvoitto oli se, että se ylipäätään lähti sujumaan. Mulla ei siis tulvinut maitoa yli äyräiden, kuten sulla taitaa olla asian laita. Silti paljon samaakin tunnistan. Minäkin koin julki-imetykset hankaliksi! Kotona käytin minäkin öitä lukuunottamatta imetystyynyä, joten en tainnut koskaan kunnolla oppia sellaista luontevaa imetysasentoa, jolla lasta voisi pitää sylissä itse istuen ja imettää ilman apuvälinettä. Ne harvat kerrat kun jossain kuppilassa imetin, yritin jostain repusta väsätä imetystyynyä. ;) Mutta julki-imetyshaluttomuudesta huolimatta en mitenkään ollut kodin vanki. Pikemminkin päinvastoin verrattuna nykytilanteeseen, jolloin olen hieman haluton lähtemään tuon vilkkaan taaperon kanssa muualle kuin leikkipuistoihin. Poika nimittäin nukkui pienestä pitäen n. 7 kk ikäiseksi 4 h päikkärit klo 12 alkaen, joten usein lounastelin tai kahvittelin ystävien kanssa kaupungilla tai kiertelin kaupoissa tuon ajan. Kotiin ehdinkin sitten takaisin seuraavalle ruokahetkelle. Mutta kaikki bebet ei tietty nuku aivan noin ansiokkaasti...

    Ne kerrat, jolloin imetin julkisilla paikoilla, muista lähinnä siitä, että olo oli vaivautunut ja otsaan oli varmaan kirjoitettu, että "en osaa tätä". Ja vaikka en todellakaan mikään imetysasiantuntija ole, sen verran muistan, että imetys ilman imetystyynyä helpottui lapsen kasvaessa. Isompi lapsi "täyttää" paremmin rinnan ja reiden välisen tilan ja on jäntevämpi ja itsekin osaa hakea hyvää asentoa. Äidin ei siis tarvitse tehdä kaikkea. Joten ongelma helpottanee, näin toivon. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä oli juuri siskon kanssa puhetta imetyksestä. Se oli myös tosi huojentunut lopetettuaan imetyksen seitsemän kuukauden jälkeen. Itse en vielä tiedä: sanoinkin siskolle, että katsotaan nyt kaikessa rauhassa. Vielä tuntuu hyvältä, mutta en ihmettelisi sitäkään, jos jossain vaiheessa alkaisi tuntua siltä, että olisi helpottavaa, jos ei tarvitsisi olla niin kiinni vauvassa. Ensimmäinen etappi on se maaginen kuusi kuukautta, sitten katsotaan tilannetta uudelleen.

      Melko hyvät päikkärit on teillä vedelty! Tuossa ajassa ehtii kyllä jo vaikka mitä.

      Joo, varmasti imetys ilman tyynyä onnistuu sitten kun lapsi on sen ikäinen ja kokoinen, että se menee luontevasti tuohon rinnalle ilman että sitä pitää yrittää jotenkin kannatella ilmassa yhdellä kädellä. Nytkin se on huomattavasti helpompaa kuin ihan alussa ja olenkin esimerkiksi mummolassa alkanut imettää sylissä ilman mitään tyynyjä. Silti käytän niihin alkuvalmisteluihin kahta kättä, mutta pitäis varmaan ihan harjoituksen vuoksi koettaa suoriutua hommasta yhdellä kädellä. ;) Ehkä harjoituksen kautta sais vähän varmuutta hommaan niin että ei tarvitsis tuolla ihmisten ilmoilla olla "apua, en osaa tätä!" -ihmishuutomerkki.

      Poista