tiistai 15. tammikuuta 2013

Hei hei, pikkueläin

On taas ollut pientä säätämistä eikä ole ehtinyt perehtyä blogimaailmaan. Pikkueläin lähti kokeilemaan, miltä elo maistuu ainoana lemmikkinä nuorenparin luona. Fiilikset ovat hyvin sekavat. Ikävä on, ja osin tunnen myös epäonnistuneeni. Toisaalta tuntuu kuin iso paino olisi pudotettu hartioilta: enää ei tarvitse tehdä ihmeellisiä kikkailuja, kun lähtee kotoa tai kun mennään nukkumaan. Enää ei tarvitse joka hetkeä olla varpaillaan sen varalta, että elukat alkavat uhota toisilleen. Joka seinänvierus ja huonekalun edusta ei ole täynnä kamaa estämässä merkkauspissoja. Pikkueläimellä menee kuulemma mainiosti ja nuorenparin mielestä se on oikein ihana. Toivottavasti meno jatkuu samanmoisena.

Mut hälytettiin taannoin 1½ tunnin shoppailun jälkeen kotiin (ostin kaikkea tosi jännää kuten vessanpuhdistusainetta ja karkkia). Poika ei huolinut tuttipulloa mitenkään. Jatkoimme harjoituksia: yritettiin liikkuen, sylissä, tissin vieressä ja imetystyynyllä isän sylissä, kahta erilaista tuttipulloa, mutta ei mitään toivoa. Tänään yritimme nokkamukilla ja se onnistui hitusen aiempaa paremmin, poika sai jopa nielaistua osan maidoista.

Olemme muutaman päivän ajan kokeilleet, miten pojalle maistuvat unet liikkumattomissa vaunuissa pihalla. Täysin puskista unet näyttävät maistuvan suht' hyvin. Olemme vahdanneet unia vaunujen vieressä, koska kokemus on osoittanut, että siinä vaiheessa, kun itkuhälyttimestä kuuluu vähänkään ääntä, on liian myöhäistä. Hytkytystä ei kuitenkaan ole juurikaan tarvittu, joten huomenna aion aamupäivästä kokeilla, josko poika nukkuu vaunuissa pienen "korttelikierroksen" jälkeen. Jos se onnistuu, mun aamukaaos ehkä vähän helpottuu. Olisi ihanaa. Mä niin toivon muutenkin, että tuo vaununukutus nyt onnistuisi, niin saisi vähän paremmin arkea haltuun.

Öissä sen sijaan ei ole tapahtunut muutosta. Siirsimme pojan sivuvaunuun eilen, mutta aika pitkälti sain olla heräämässä tunnin välein. Taputus tai kosketus ei auta mitään, poika herää vaan nopeammin. Se on se tissi. Toisaalta tuntui ihanalta nukkua vähän leveämmin, mutta toisaalta tuntui tosi pahalta siirtää poika kainalosta pois. Tänään olo on ollut tuplasti väsyneempi kuin jos poika olisi nukkunut vieressä. Aion silti kokeilla varmaan parina seuraavanakin yönä, miten yöt sivuvaunussa sujuvat, mutta jos homma käy tosi raskaaksi, jätän pojan meidän sänkyyn ja yritän sivuvaunua siinä vaiheessa, kun kiinteät uppoavat jo kunnolla ja uskaltaa ehkä ruveta vähentämään tissityksiäkin.

Sivuvaunua ei muuten ollut ihan helppo toteuttaa, koska meillä on sängynpäädyn molemmin puolin kaapit, joita ei voi siirtää muualle - kuten ei sänkyäkään. Nyt pinnistä täytyy aina siirtää, kun mies halajaa vaatekaapilleen. Kätevää.

Poika on alkanut herätä aamuisin välillä 6.30-7.30, kun aiemmin unta riitti ysin paikkeille eli nyt en saa armoa aamustakaan. Nukuttamisessa (tissin avulla) on mennyt keskimäärin pari tuntia joka ilta, mikä on alkanut syödä naista aina vaan enemmän. Tänään riitti tunti ja sain pojan jopa aiempaa aiemmin unille. Odotan kuitenkin ensimmäistä heräämistä kohtapuoliin.

Olisin ihan hemmetin tyytyväinen, jos poika huolisi pullon, niin pääsisin välillä vähän vapaallekin. Näin jo kauhukuvissani tississä roikkuvan ekaluokkalaisen ja kotona neljän seinän sisällä höyrähtäneen äidin, mutta jospa koettaisin vähän suitsia pessimismiäni.

Tätä päivää on värittänyt pienoinen sekavuus: näin yöllä unta, että olin vanhojen työkavereiden kanssa pyörimässä muka vanhalla työpaikallamme, joka oli täysin rappeutunut ns. elokuvatyyliin. Katastrofielokuvaksi uni muuttui siinä vaiheessa, kun rakennus alkoi sortua. Uni pyöri mielessä pitkän aikaa heräämisen jälkeenkin. Mä haluan takaisin mun unelmatyöpaikkaan, haluan taas jutella kaikille niille tyypeille ja tehdä samoja vanhoja ihania juttuja!

8 kommenttia:

  1. Jaksuja! Meidän unet muuttui unelmiksi omaan huoneeseen siirron vuoksi, syöhän tuo edelleen 1-4x yössä mutta se hoidetaan sitten siellä. Pojalle tuli eka nuha ja mua pelottaa itseä nukkua..

    Ää, minen tiiä mitä sanoa koska ite oon epäonnistunut suunilleen kaikessa nukkumiseen jne. liittyvässä, poika oppi onneksi pullolle, muutoin ois voinu olla paskaset paikat kun tissit kuivu.

    Mahtavaa että koiralla on mennyt hyvin. Meillä on tollanen traumatisoitunut rescuenarttu ja sen kanssa ei aina ole helppoa, onneksi vielä on keinot riittäneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ou nou, koittakaahan selvitä nuhasta! Meillei vielä oo näkynyt, ihmettelen..

      Meillä ei muuten oo koiria. ;) Tuon pikkueläimen suvussa (emo, sisko) on ollut vastaavaa käytöstä, joten se osaltaan kannusti "luovuttamaan". Tuntuis, että se ei vaan osaa toimia laumassa vaan pyrkii pomottamaan, vaikka mitä tekis.

      Poista
    2. Kai ne kaikki taudit poikaan iskee mun imetysepäonnistuman vuoksi..

      Jaa että muukki elukat rähisee, kuseksii sun muuta ko koirat :D Heti seo vaan se piski mielessä. Kummasti anoppilassa saanut taas olla tuota meidän päsmentämässä ko vieraalla reviirillä ollaan...

      Poista
    3. Höpsispöpsis, ei varmaan nuhat johdu imetyksettömyydestä! Mä odotan noita nuhia jotenkin kauhunsekaisin tuntein, kun mulla itsellänihän alkoi olla kaiken maailman keuhkokuumeita ja ahtauttavia keuhkoputkentulehduksia jo ihan pienenä vauvana.

      Poista
  2. Ihan villi kommentti näin pikapikaa olis, että koklaa yöllä, että rauhoittuuko lapsi jos laitat käden sen kasvojen lähelle. Meillä tyttö yhdisti pienenä sylissä olon siihen, että jotain megaisoa (hinkki!) painautui sen kasvoihin ja se rauhottui, kun matki kädellä sitä hinkkiä. Käytännössä siis käpälä selkäpuoli lapsen poskea vasten rauhoitti huomattavasti. Nykyäänkin tuo ipana nukahtaa usein unirätti ja omat kädet kasvoilla.

    Ja aiempaan tuttipulloasiaan voisin suositella kokeilemaan mahdollisuuksien nimissä jokaista nokkamuki/taikamuki/tuttipullo/nokkapullo-comboa, mitä vaan kaupasta löytyy. Kokemuksen mukaan se on joskus uskomattoman pienestä kiinni, että mikä nokan muoto tai tutin valumisnopeus on lapselle mieluinen ja voi tosiaan olla, että vain yksi kelpaa. Ja joskin niiden ostosteluun voi saada uppoamaan hyvän kasan kahisevaa, niin onpa lapsella sitten mistä valita myöhemmässäkin vaiheessa ja voihan niitä mukeja uusiokäyttää sit mahdollisella pikkusisaruksella. Meillä se Ainun puolipehmeä nokka (joka tulee kiinni pulloon) oli järisyttävän hyvä siinä vaiheessa kun tuttipullo ei enää kelvannut ja nokkamukiin ei vielä ollut taitoa. Alkuun käytettiin paketissa mukana tulevaa venttiiliä, mutta pian tyttö halusi juomansa nopeampaa eli heitettiin venttiili pusikkoon.

    Ja vielä vaan aiempaan kirjoitukseen kommenttina, että meillä toista lasta lähdettiin yrittään siks pian, että koin olevani tosi vanha äidiksi ja pelkäsin, jossei tärppää, niin ei ole aikaa hoitoihin. No, nythän kävi niin, että tulen sitten olemaan kahden lapsen äiti "jo" 31-vuotiaana. Eikä tunnu vanhalta enää, kun ehkä sata terveydenhuollon ammattilaista on vakuuttanut, ettei sillä ole enää mitään väliä, että onko äiti 31 vai 45 synnyttäessään. Että alle 25-vuotiaat on oma kastinsa ja sen jälkeen tullaan me muut samassa nipussa. Tietty omasta jaksamisestahan nämä on pitkälti kiinni oli ikä mikä hyvänsä.

    - Piia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, ihan superhyvä vinkki tuo käsihommeli! Kiitos! Vekaralla on kyllä unirätti, jota se halailee, mutta voi olla ettei se ihan riitä uudelleen nukahtamiseen. Täytyy pistää testiin.

      Just tänään googletin noita pulloja ja pullotutteja ja mietin, mikä vois toimia. Meillähän on tietysti ihan hirveä arsenaali tietynlaisia pulloja ja tutteja, joiden päälle poika ei ymmärrä yhtään. :) Mutta tänään kokeiltiin Aventin ensimukilla ja se saattais jopa toimia (jostain syystä Aventin tuttikin - ei siis pullotutti - on ollut ainoa, jota poika on osannut hetken imutella). Muista tuteista jos yhtään herui maitoa, poika ei tajunnut edes nieleskellä vaan maidot valuivat ulos suupielestä. Tuota ensimukin nokkaa se osasi pitää ihan oikein suussaan.

      Joo, tosi vanha oletkin. :) Mä en oo oikein voinut edes hogata näitä äitiysjuttuja aiemmin, kun olin vaan sinkkuna - alettiin miehen kanssa seurustella muistaakseni kun olin 34.

      Poista
    2. Toivottavasti pojun huiputtaminen takas unille onnistuu! :)

      Meilläkään tyttö ei osannut syödä tuttia, vaikka pulloon tottuikin pakosta nopeasti. Sit ostettiin sille 2 kk iässä sellainen megaiso 6 kk lapsille tarkoitettu tutti ja typy rakastui siihen! :D Se oli ihan koomisen näköinen, mut jotenkin siihen pitkulaan oli helpompi tarttua kun niihin mini-tuteihin ja pian jo pysyi tutti suussa ilman hirmu virityksiä (harkitsin hetken melkein tosissani kuminauhaa tutin reunoista korvien taakse). Voi siis tosiaan olla pienestä kii nämä jutskat!

      Ja joo, sulla sentään on syy myöhännäisherännäisyydellesi! ;) Mä oon katsellut samaa ukkoa jo 15 vuotta ja parin kuukauden päästä ollaan oltu 10 vuotta naimisissakin... Ja en tajunnut oman vauvan hienoutta ennenku n. 3 vuotta sitten! Mut sen oon sentään tajunnut, että ikä on oikeesti lopulta vaan numero ja siten sillä, että oon eka "vasta yli 20-vuotiaana äidiksi tullut" suvussani, ei liity mitenkään mihinkään. Ihan samana pentuna mun äiti ja mummot mua edelleen pitää :D

      - Piia

      Poista
    3. Joo, täytyykin olla katselematta liikaa noita ikäsuosituksia ja kokeilla ihan laajalla skaalalla pullotuttejakin.

      Niinhän se ikä on vaan numero. Nimim. "ikuinen teini" :P

      Poista