keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Murjotusta

Nyt on pakko tehdä jotain. Olen ihan viittä vailla liukumassa todelliseen alennustilaan. Mikään ei huvita, mitään ei jaksa tehdä, mikään ei kiinnosta. Tulevaisuus näyttää vähintäänkin harmaalta, jos nyt ei ihan mustalta. Nyt kun lapsen isä on ollut kotosalla, se on hoitanut päivisin ehkä 85 % kaikista lapsen hoitoon liittyvistä jutuista, mä istun vaan sohvalla ja painelen F5:ta läppäristä tai heilun virtuaalifarmeillani.

Meidän pitää jossain vaiheessa käydä hakemassa lapselle turvaistuin. Tekisi samalla reissulla mieleni käydä pyörimässä Kaupungissa muutenkin (prkl, kun olis kiva hankkia tuotteita muutenkin kuin ainaisista nettikaupoista!), mutta tänään vihdoin meni tajuntaan, että ehkä ihan just nyt ei ole paras aika. Tai siis no joo, nyt jos olisin reipas, niin toteaisin, että ei kun vaan ravintolaan lapsen kanssa ja lapsi syömään omin sormin & päiväunet lennossa, mutta en usko hetkeäkään, että homma toimis noin letkeästi. Onhan poikanen toki kehittynyt, mutta aiemmillakin reissuilla se on halunnut lopulta mussuttaa tissiä tunnin välein eikä ole viihtynyt vaunuissa. Tietysti voisi jo harkita rattaiden ottamista käyttöön, mutta siinä pelkään sitä, että sen jälkeen poika ei suostu enää oleilemaan vaunuissa ollenkaan (tai mistä minä tiedän!). Kantaminenkin on tietysti vaihtoehto, mutta nyt on sellaiset kelit, että vaatetuksesta tullee ongelma rampatessa kaupoista sisään ja ulos. Että jos sitten vaan hakemaan se turvaistuin ja vauhdilla kotiin murjottamaan. Teen varmaan asioista tarpeettoman hankalia, ja lapsikin varttuu ilman mitään virikkeitä (siitä tulee varmaan joku susilapsi), mutta näin näemmä meillä.

Pelkäsin hepuleita, mutta piti katsoa Kakkosen A2 Teema: Äidit töihin!. Rupes itkettämään, kun Rusanen alkoi höpöttää. Muuten ei hirveästi uutta auringon alla. Melkein kallistuisin kiintiöiden kannalle. Meillähän ei nyt ole paljon valinnanvaraa eli mä jään itsestäänselvästi hoitovapaalle, kun mulla ei ole töitä. Ajattelin etukäteen ja ajattelen edelleen, että lapsen ehdoilla mennään siinä, milloin se on valmis kodin ulkopuoliseen hoitoon. Nyt kun sitä katsoo, niin ei ihan heti. Toisaalta pelkään ihan helvetisti jonkinlaista syrjäytymistä ja tutkinnon ja ammattitaidon vanhentumista enkä ihan järisyttävästi pidä tämänhetkisestä ameebaolostakaan, mutta en voi kuitenkaan kuvitella, että laittaisin tuota lasta hoitoon esimerkiksi vielä vuotiaana.

Hain tänään kirjastosta varaamani kirjan. Pääsee taas märehtimään äititraumoja Felicia Feldtin Näkymättömän tyttären parissa. Ensituntuma kirjaan on lievästi miäälenvikanen (luin lapsen vieressä ennen kuin nukahdin - en tiedä nukahtiko lapsi, mutta 45 minuuttia myöhemmin se möllötti silmät lautasina vieressä). Toisaalta vituttaa, että mulla on edelleen joku maaninen ja sisäsyntyinen taipumus havitella itselleni kaikenlaisia äitiydestä, lapsuudesta ja vanhemmuudesta kertovia opuksia, vaikka toisaalta olen kyseisiä aiheita kurkkuani myöten ihan täynnä. Taisin varata jonkun uniaiheisen kirjan, mutta sen jälkeen voisi tehdä periaatepäätöksen, että seuraava kirja tulee olemaan joku, joka ei liity suoranaisesti lapsiin. (*

Joo. Vielä lyhyesti unista. Mä en usko, että tällä hellällä metodilla mennään välttämättä kauhean pitkälle. En vaan tiedä raatsinko kokeilla mitään muutakaan, ehkä voin yrittää rajoittaa yöimetysten kestoja pikkuhiljaa. Homma vaan näyttää olevan nyt niin, että kyseessä ei ole ihan pelkkä tissiassosiaatio vaan lapsi syö myös nälkäänsä eikä malta päivisin imutella tarpeeksi. Taienminätiedä.


Nappasin muuten Leopardikuningattarelta ikähaasteen. Tuossa laskelmia tehtyäni honasin, että kyseessä olikin tietyllä tapaa ihan merkittävä vuosi. Mutta siihen paneudun mahdollisesti huomenna.

*) Ei kun perkele, muistin just, että varasinhan mä sen Äitikortinkin. Damn.

10 kommenttia:

  1. Pahoittelen suoraa puhettani mutta minulle tulee hyvä blogisti jo sinusta vähän huoli :(. Sinä niin hyvin näet, että jotain pitäis tehdä. Tsemppaan tätä!!! Ja hei, yrittäisit(te) vaikka sitä shoppailua? Mitä sitten vaikka vauva itkisikin välillä, vaikka huutaisi, niin ne joskus tekee. Kuule joskus sitäkin kestää muualla paremmin! Kokeilkaa istumakärrejä jos vauva jo istuu, kyllä vauvat niihinkin nukahtaa. Ota kantoliina varulta mukaan ja joku vesipullo ja purkkihedelmä tms jos vauvalle tulee nälkä? Oliko teillä tutti käytössä noihin imutarpeisiin, se on musta ollut hyvä turvantuoja reissatessakin...

    Ja uskallanko sanoa, että lopeta noiden mielipidekasvatuskirjojen luku :D! Niistä tulee vain pahamieli :(! Jos haluat hyviä vanhemmuuskirjoja, lainaa joku lastpsykiatri Sinkkosen tai psykologi Tahkokallion (jotka kummatkin pitkänlinjan ammattilaisia ja vinkit perustuvat ammattitaitoiseen tieteellisten tutkimusten keräämiseen, luotettavasti) myönteisen kasvatuksen kirja ja huomaa, että sinä osaat ja olet paras äiti! Ja uniin suosittelen ainoastaan sitä suomalasta unikirjaa, siinä on harjoituksia unenhakuun myös meille jotka haluaa kunnioittaa lapsen kasvua ja edetä pehmeämmin :)!

    Ja toivottavasti et loukkaantunut tästä. Oikeasti tarkoitan vain hyvää :)!

    Minä en pystynyt katsomaan sitä eilistä ohjelmaa. Yhden lauseen kuulin joka meni about nän "kotiäidit vetoavat lapsenetuun mutta oikeasti heistä on helpompi olla kotona kuin töissä". Juuri tuossa juttelin yhden vanhemman kanssa, joka työskentelee, ja hän huokaisi loman jälkeen miten kiva mennä töihin välillä (pienet lapset). Että juu, minusta kotihoito on koko meidän perheelle oikein ratkaisu tällä herkellä mutta aika kovana lasten äänen puolesta olevana ärsyynnyn lähes aina kun joku sanoo, ettei isoja asioita saisi katsoa lapsen edun kannalta. Toinen näissä keskusteluissa on se, että jos varsinkin joku nainen, äiti väittää kotihoitoa löhöämiseksi, minun tajuntani ei enää riitä häntä ymmärtämään. Eli ahdistuin jo yhdestä lauseesta! Enkä todellakaan halunnut nähdä lisää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suoraan saa ja pitää puhua! :) Mä pääsin tänään jo lenkille ja aion nyt tsempata, on pakko. Löytyi myös kotoa yksi lainassa oleva lapsipsykologiakirja ja päätin jättää sen lukematta. :P

      Reissua vaikeuttaa tosiaan se, ettei tuo meidän jannu oikein pidä soseruokailusta. Syö pääsääntöisesti vaan sormin. Ja sotkua syntyy. ;) Mutta kyllähän sinne Kaupunkiin pääsisi heilumaan, jos nyt suhtautuisi asiaan vähän valoisammin. Tai KUN suhtautuu.

      Poista
    2. Jes! Oikein! Go sister go (out :D) !

      Poista
  2. Mä komppaan bleuee. Mulla rääkyy aina joku mutta sou not. Laita kundi silleen että se näkee maailmaa ja anna vaikka maissinaksuja.

    Katoin sitä eilistä ohjelmaa, se Rusanenhan on ihan hourupää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rusanen ON hourupää. Ja mä tsemppaan nyt, on pakko. Mulla on aina ollut tää ominaisuus, että pisempi kotona oleskelu alkaa nakertaa pääkopassa ja mitä pitempään oleilen kotona, sitä helpompi mun on jäädä sinne seuraavanakin päivänä. Ja alkaa ajatella kaikesta tosi negatiivisesti. Ja olla vaan.

      Poista
  3. Minen osaa neuvoa näissä yöasioissa ku meillä syödään kans jatkuvasti. Veti yöllä puoli litraa velliä ja pari desiä maitua päälle. Nälkä sillä on, ois vain päivälläkin.

    Entä jos vain jätät pojan isälleen muutamaksi tunniksi? Entä jos ne löytäisikin yhteisen sävelen yks kaks ja elämä helpottuisi.

    Kuulostaa jo siltä, että sun täytyy saada hengähtää ihan itsekseen tai sitten hyvässä seurassa.

    Me otettiin pari viikkoa sitten se vaunukoppa pois ja laitettiin ratasosa loivempaan asentoon. Hyvin nukkuu jos on nukkuakseen.

    Mua kiinostas tuo näkymätön tytär ihan tirkistelymielessä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä aion kyllä nyt jossain vaiheessa käväistä vaikka sitten ihan siellä kampaajalla, pakko päästä hengittelemään johonkin itsekseen. Ja niitä rattaita vois oikeesti testata, vaikka sitten siellä kaupungissa.

      Luin jo Näkymättömän tyttären, ei ollut tirkistelymielessä ihan parasta antia. Mutta ihan mielenkiintoinen kuitenkin.

      Poista
  4. Jep, nettikauppa -> kopio saapumisilmoituksesta lähetetään puolison puhelimeen -> tuote saapuu miehen kanssa kotiin. Ikinä ei tarvitse mihkään lähteä.

    Meillä meni pari kuukautta, että lapsi oli vain kotona. Mulla on joku kauhu ottaa se mukaan edes kauppareissulle - entä jos se kipisee ja joku vihaa sitä; entä jos joku yskii sen päälle kamalan pisaratartunnan, entä jos se on väärin puettu, entä jos joudun imettämään sen jossain hankalassa paikassa ja se ei keskity ja nitisee. Lauantaina päästiin koko porukka naapurikaupunkiin - sujui ihan hyvin ja oltiin ruoka-aikaan himassa. Kasvatin siis ihan turhan suuren mörön itselleni. Tietenkin. Että menkään nyt ainakin se istuin ostamaan ja sitten kerrot millaisen hankitte (mulla on huono omatunto hankitusta palkki-istuimesta).

    Työ - päivähoito - kotiluuhaus - raha - ammattitaito - kehityspsykologia on yhtälö, jossa on vain hankalia vastauksia. Kai siihenkin pitäisi pyrkiä suhtautumaan jotenkin heittäytyen, mutta sehän on tunnetusti letkeää ja helppoa. Varsinkin kun ei ole sitä duunipaikkaa, johon palata vähän hönönä vapaiden jälkeen.

    Lue jotain hyvää. Lue Kaurasen Arabian Lauri tai Pelon maantiede. Niissä ei muistaakseni ole kauheasti juttua vauvoista. :)

    Jaxuhalien merkeissä meen tästä kiskomaan teepparin päälle ja kenkulit jalkaan, syön broiskua ja ootan, että rakkauspakkaus herää tissittelemään. Tai törsään lukuoikeutta johki uuteen artikkeliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnistan mörköilytaipumuksen. Se on just sitä, kun on liikaa aikaa heilua kotosalla yksinään ja muodostaa kaikenlaisia kauhuskenaarioita ties mistä.

      Meillekin erittäin todennäköisesti kotiutuu palkki-istuin. Että silleen. ;)

      Meinaan lukea jotain hyvää. Hylkäsin just yhden lapsipsykologiakirjan, seuraavaksi taidan tarttua Lionel Shriveriin.

      Huomasinpa muuten, että käytän itsekin ärsyttäviä sanoja, vaikka rakkauspakkaukset saakin raivon partaalle.

      Poista
    2. Menkää ihmeessä kokeileen kaupunkeilua :) Minä kans murehdin näitä raivareita ja syöttöasioita ennen tuon muksun roudaamista maailmalle, mutta vaikka se äitiä ahdistaakin, niin let's face it: vauvoista lähtee ääntä ja jos se teidän nuppu on se joka huutaa niin että kauppa raikaa, niin sit se on. Korkeintaan teitä mulkoillaan pahasti ja siinä vitutuksessa sitä osaa itsekin heittää aika hyytäviä katseita arvostelijoille. Ja ainakin meidän mukelo katseli reissuillaan niin innoissaan ympäristöä, ettei se monesti muistanut kiukuta. Ja hei, massoittain porukkaa ja hälinää ympärillä muodostaa vauvan aivoille sen sortin stimulaatiota, että poika saattaa hyvällä tuurilla nukkua hirmu hyvin, kaiken jännityksen päätteeksi!

      Palkki-istuin meilläkin! Ja joo, alkuun otin stressiä siitä minäkin... Mutta: koska sitä myydään Suomessa, niin se on riittävän turvallinen. Eihän sitä mistään istuimesta voi olla varma, että se on paras, sillä etukäteen ei tiedä minkätyyppiseen kolariin sitä mahdollisesti joutuis. Meidän istuin on Kiddy Guardian Pro 2 isofixillä (meniköhän tuo nimi sinnepäinkään?) ja lapsi on viihtynyt siinä tosi hyvin.

      Kunhan vaan ei jouduttais pahaan ulosajoon, niin sen pitäis olla hyvä. Meinaan, että peräänajossa ja sivulta tulevissa iskuissa tuo on parhaiten testanneita. Kaikkee sitä ihminen joutuukin stressaamaan näin lasten myötä...

      - Piia

      Poista