tiistai 11. joulukuuta 2012

Vakuutus

Varasin lekuriajan lapselle kylän ainoalta yksityiseltä lastenlääkäriltä. Olen aika skeptinen, mutta katsotaan nyt.

Muutamissa blogeissa olen nähnyt pohdintoja ja keskustelua lasten sairaskuluvakuutuksista. Mulla on jokaiselle elukallekin eläinlääkärikuluvakuutus ja veisin nekin ennemmin heti jollekin spesialistille kuin lähtisin arpomaan hoidon tasoa esimerkiksi kunnaneläinlääkärille. Edes monilla yksityisasemilla ei minusta lääkäreiden taso ole toivotulla tasolla ja yritän ottaa aina mahdollisimman hyvin selvää, minne elikkoni vien. (Jos voisin valita, veisin ne helsinkiläiselle kyseiseen lajiin erikoistuneelle asemalle.) Näin ollen mulle oli itsestäänselvää, että lapselle hommataan vakuutus. En luota siihen, että julkiselta puolelta saa välttämättä tarvitsemaansa hoitoa. Haluaisin itsekin vältellä paikallista terveyskeskusta, mutta koska en erittäin todennäköisesti vakuutusta saa (jäi n. viisi vuotta sitten saamatta) enkä ole megavaroissani, joudun vaivojen yllättäessä hakeutumaan terveyskeskukseen. Muutama pikkuvaiva jää todennäköisesti nytkin hoitamatta, koska en usko, että tekevät niille julkisella puolella yhtään mitään. (On pikkuisen ikävä työterveyshuoltoa.)

Mutta siis joo, voisihan tuota tietysti säästellä lapselle lääkärikuluihin rahaa tai koettaa uskoa, että julkinen terveydenhoito toimii, mutta meillä nyt otettiin kuitenkin vakuutus. Toivotaan tietysti, ettei tule liikaa käyttöä.

Lapsi on nyt ollut pääsääntöisesti paremmalla tuulella ja nukkunut paremmin. Stressaan silti. Yöllä, kun se uni ei kuitenkaan tule silmään, on hyvää aikaa pohtia mitä kauheita sairauksia tai vaivoja lapselta vielä löytyykään.

Tämä ei varmaan oikein ole mun päiväni. Eilen laadin muka hienoja sotasuunnitelmia sen varalle, jos tiedossa on taas ns. hulinapäivä, mutta aamulla löysin eteisestä täksi päiväksi valmistamani ruoan - oli sitten ollut yön jäähtymässä. Lapsi on tosin nytkin nukkunut eteisessä tunnin verran ja nukkuipa itse asiassa aamupäivälläkin tunnin ihan sängyssä.




PS. Voi että, miten ihanaa on öisin imettää makuullaan. Se on ollut parit viime yöt ihan luksusta, vaikka sitä onkin joutunut tekemään usein.

12 kommenttia:

  1. Meilläkin on tänään otettu kahdet tunnin unet, ja nukkui kellon ympäri kahdella syötöllä. Mammakin on paremmalla tuulella mikä pelasti kännisen jätkän sittarin kassalla selkäsaunalta ko potki mun kärryä ja yritti ostaa tupakkia ko olin ite maksamassa.. Hemmetin törppöjä sitä liikkuu tiistai-iltapäisiin kaupassa.

    Me otettiin muuten kans vakuutus viime viikolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me otettiin vakuutus raskausaikana - mä tietty stressasin jo, että jos synnytyksessä tapahtuu jotain tms.

      Eilen saatiin päivällä unta n. 4 h (sis. kaksi vaunulenkkiä sankassa lumipyryssä ja auraamattomilla kävelyteillä)! Mutta tuo oli ihan sopiva määrä, kun poika vähän nipisti aamulla yöunista.

      Poista
    2. Me ei olisi saatu raskausajan vakuutusta esikoisen kuoleman vuoksi lainkaan, siksi vasta nyt...

      Huh, oot kyllä sissi kun lähet tonne loskaan, mulla meinasi palaa käämi auraamattomalla takapihalla kun rattaat lukittu lumesta. Vuhuu, poika muuten nukahti hetki sitten! Ja on muuten nukkunut sen reilu 4h päikkäreitä tänään. Tuskin vielä kannattanee iloita mutta ainakin tämän illan taitaa olla rauha maassa.

      Poista
    3. Ai niin, toi teidän tilanne oli tietysti sikäli erilainen, ettei vakuutusta voinut ottaa raskausaikana. :(

      Meidän on pakko vaunuttaa tuo kundi joka päivä (jos ei ole -25), koska muuten ei tule kenenkään elämästä mitään ja saadaan sitten tosiaan tuntikausia kannella jäppistä.

      Poista
    4. Ei muuten saatu rauhallista iltaa. Poika otti tunnin päikyt ja heräs yheltätoista nauramaan, hihkumaan ja touhumamaan. Nukahti siinä puoli 2 vihdoin...

      Poista
    5. Voi ei! :( Meillä oli eilen rauha maassa, kun unta tuli päivällä tarpeeksi, mutta nukahtamisessa vähän kesti. Ei nyt tunteja, mutta 1½ tuntia taisin makoilla jäpikän kanssa.

      Tänään taas on ollut hyvin levotonta, kun ei meinaa nukahtaa millään konstilla. Pitää ajella pitempi vaunulenkki kohta...

      Poista
  2. Hyvä kun muistutit! Vakuutus hankittu tunti sitten, prkl.

    VastaaPoista
  3. Meilläkin on pojalle sairaskuluvakuutus. Tavallaan olen sitä mieltä, että nämä vakuutukset ovat huono juttu, koska mitä enemmän ihmiset niitä ottaa, sitä enemmän on ookoo, että julkinen terveydenhoito toimii huonosti. Koska sitä käyttää aina vain harvempi. Itse olen myöskin nauttinut täysin siemauksin työterveyshuollosta (jos nyt tuollaisesta voi nauttia) ja tutkituttanut sitä kautta ties mitkä vaivat. Ja ilman muuta suostuttelin mieheni ottamaan pojalle vakuutuksen, koska pahanilmanlintuna epäilin, että meille iskee heti joku korvakierre tai ties mikä kamala juttu.

    Ekan vakuutusvuoden jälkeen tilanne on se, että homma taisi tulla meille hieman kalliimmaksi vakuutuksen kanssa kuin ilman olisi tullut (jos oltais kuitenkin käyty yksityisellä). Tai en nyt ole tarkemmin laskenut (enkä aio laskeakaan), mutta lääkärikäyntejä on ollut viisi ja muutama lääke siihen päälle. Jatketaan kuitenkin vakuutusta vielä toinen vuosi ja katsotaan sitten. En jaksa murehtia rahaa, hyvä vain, jos pojalla ei ole ollut flunssia ja yhtä korvatulehdusta pahempia vaivoja. Päiväkodista voi kuitenkin tulla lisää pöpöjä ja jos tulee sairasteluja, on kiva kurvata yksityiselle, koska töihinpaluun jälkeen aikaa jonotella julkisella puolella on aina vain vähemmän. Harmi vaan.

    Toivottavasti siellä voidaan jo paremmin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, en mäkään haluaisi mitään Jenkkilän systeemiä tänne, mutta näin mäkin heti sieluni silmin jonkun korvatulehduskierteen ja mietin, että nopsempaa saadaan siihenkin vaivaan helpotus yksityistä reittiä. Enkä mäkään aio ruveta laskemaan, miten vakuutus kannattaa, toivonpahan oikeastaan vaan, ettei sille tule suurta käyttöä.

      Poista
  4. Meillä on vakuutus maksanut itsensä takaisin, vaikkei olla kauheesti lekurissa ravattukaan. Käyn yksityisellä tasan siitä syystä, että kun oikeesti sattuu, on kiva päästä näytille heti sovittuna ajankohtana, eikä neljän tunnin päästä. Muuten mulle kyllä kelpaa julkinenkin puoli, ei ole mitään valittamista tason osalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on tällä hetkellä vielä se pönttö tilanne, että täällä ei pääse edes sinne yksityiselle nopeasti, mutta kun vakuutusta ottaessa oli jo puhe isompaan kaupunkiin muuttamisesta, niin päädyttiin vakuutus ottamaan. Nythän esimerkiksi saatiin aika tälle lastenlääkärille viikon päähän; itse joskus kyselin yksityistä gyneaikaa ja olisin saanut sen kolmen viikon kuluttua (menin sitten isompaan kaupunkiin parin päivän viipeellä).

      Meillä on kuulunut aika paljon valituksia paikallisesta terveyskeskuksesta ja sairaalasta. Lääkäripulaakin on. Pieni esimerkki nuoren sukulaisen näkyvästä ihottumasta: sai hoidon eli lähetteen ihotautilääkärille käytyään seitsemän vuotta itkemässä vaivaa, joka ei terveyskeskuslääkäreiden määräämillä rohdoilla ottanut parantuakseen. Nuori ikä ilmeisesti aiheutti sen, että vaikka vaiva vaikutti jo elämänlaatuun ei sukulainen saanut vaadittua tarpeeksi pontevasti, että joku ottais vaivan vakavasti eli lähettäis sitten vaikka erikoislekurille.

      Poista