lauantai 8. joulukuuta 2012

Operaatio unta kuulaan - kaikille

Karjuvauva ei sitten poistunutkaan. Eilen taisi olla mun vauvahistoriani surkein päivä: jossain vaiheessa suunnittelin jo laukkujen pakkausta ja muuttoa toiseen osoitteeseen sekä ajan varaamista sterilisaatioon (että ei nyt ainakaan lisää näitä kääpiöitä, ikinä!). Väsytti niin paljon, että hetkittäin kävi jo mielessä, että nyt lähtee henki. Tuli tiuskittua ja tuskastuttua niin lapseen kuin elukoihinkin, mistä on tietysti nyt henkinen krapula.

Mä oon nyt ilmeisesti saanut hankittua jonkinlaisen unihäiriön itselleni ja vauvallahan sellainen jo tuntuu olevan (joo, tiedetään, ne heräilee, ei oo välttämättä häiriö). Olen yrittänyt saada unta aiemmin kuin aamuyöstä, mutta tuloksetta. Toissa yönä uni tuli ehkä joskus kolmen, neljän välillä, mutta siitä alkoikin sitten sellainen heräilyrumba, että parempi olis varmaan ollut olla nukahtamatta ollenkaan. Mä sain myös burnoutin istumaimetyksistä ja itku silmässä totesin, että hartiat ja kädet ei enää kestä jantterin jatkuvaa pitelyä (en vaan saanut hyvää asentoa tyynyillä tuettuna, siinä koomassa vauva tuntui aina jotenkin litistyvän tissiä vasten). En sitä paitsi meinannut pysyä enää edes tolpillani vaan nukahtaa kirjaimellisesti istuvilleni vauva sylissä. Onneksi sitten aamuyöstä myös makuuimetys onnistui tauon jälkeen. Jantteri sen sijaan huutoheräili vähän väliä enkä todella tiennyt, mistä kenkä puristaa. Välillä kaveri joikasi silmät tiukasti kiinni enkä tiennyt oliko se ylipäänsä hereillä vai ei. Meni kuitenkin aika pitkälti kanteluksi.

Sama jatkui eilen päivällä. Sitteri paska, matto paska - ainoa mikä kävi oli liikkuva syli. Tietty kaaosta piisasi myös muulla saralla, sillä samaan aikaan elukatkin käyttäytyivät kuin pahaiset siat ja yksi myös laatoitteli useampaan otteeseen keittiössä. En sitten päässyt lähtemään pojan isomummolaankaan ollenkaan niin kuin oli sovittu, kun aika meni hyssytykseen enkä uskaltanut lähteä, jos siellä sama meno olisi jatkunut. Isomummolaan on jonkunmoinen automatka, mutta kun enää ei voi laskea oikein senkään varaan, että päiväunet onnistuvat edes autossa, niin päätin jäädä kotiin ja antaa vaunulenkin aka päiväunet miehen hoidettavaksi, kun mies tulee töistä.

Olis tietty voinut nukkua koko pojan vaunulenkin ajan, mutta siihen mennessä en ollut saanut muruakaan rinnan alle ja alkoi tietysti väsymyksessä ketuttaa myös huushollin siivo. Joten ei kun raivopäissään raivaamaan keittiötä. Tunnin unet ehdin kai kuitenkin sipaista.

Illemmalla kantelu jatkui. Poika nukahti parin minuutin karjumisen jälkeen Manducaan (miehen piti totta kai pysyä liikkeessä), mutta unta ei riittänyt taaskaan kuin puoleksi tuntia. Tissillekään ei nukahtanut. Illalla mentiin kaikki yhtä aikaa sänkyyn ja nyt sitten yhtäkkiä poika ei raivostunutkaan sänkyyn laitosta. Nukahti ensin tissille, mutta heräsi 10 minuutin päästä, sain nukahtamaan uudelleen sylissä. Sen jälkeen heräilyä noin tunnin välein, aamuyöstä KAI vähän harventui, ei selkeää muistikuvaa. Kahteen mennessä en itse kuitenkaan ollut taaskaan saanut nukahdettua kuin muutaman kerran ja joka kerran mut herätti välittömästi joko lapsi tai elukka. Elukan takia heräsin kolme kertaa ja kävin jo antamassa ruokaakin, että saisin elukat uneen. Ylipäänsä koko yön aikana lapsi heräili joitakin kertoja räväyttämällä yhtäkkiä silmät ammolleen, mutta sain sen nukahtamaan aika pian uudelleen joko taputtamalla kevyesti reiteen tai heijaamalla sylissä. Tissikin toki kelpasi.

Tänään herättiin ysin pintaan ja tällä kertaa aamu näytti pojan mielestä olevan varsin mukava. Sain keitettyä kahvit ja juotuakin ne. Nyt kaveri nukkuu tässä tissillä. Jospa tästä päivästä tulisi vähän parempi meille kaikille.

18 kommenttia:

  1. Mä kyllä lopettaisin imetyksen, heti helpotta kun on selkeä rytmi syömisissä. Ei tuo tee hyvää lapsellekaan kun on väsy koko ajan puhumattakaan susta. Voimia <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mä olen jotenkin saanut itseni uskomaan, että alle puolivuotiaalla (eikä kaikilla sen ikäisilläkään) ei vielä välttämättä ole mitään rytmiä, minkä mukaan se elelee, vaikka sitä kuinka yrittäis tyrkyttää. Lisäksi olen höyrähtänyt uskomaan, että jos se vaan onnistuu, niin ihmistaimen parasta ravintoa on ihmismaito, joten taidan edelleen jatkaa imetystä. Tavoitteena on jatkaa sitä vielä senkin jälkeen, kun kiinteistä saadaan jonkinlaista ateriarytmitystä päivään.

      Poista
  2. Ei nuku täälläkään, tosin malttaa ehkä hetkiä olla matollakin pötköttämässä.

    Itsellä ei tuu uni silmään, valvoin koko yön tuttia suuhun vartin välein tunkien. Tuntuu siltä, ettei edes kannata yrittää itse nukahtaa - ketuttaa kahta kauheammin kun siitä taas herää.

    Koita saada levättyä. Jos isäntä on kotona - se hoitaa, sinä syötät. Meillä ollut käytössä pariin otteeseen ja kummasti helpottaa pahimpaan. Ehkä.

    Toivoo Krapulatoveri Kaikelletiuskija Aamuyöhuutoitkupotkuraivariperkele, joka on hönönä sitä mieltä, ettei tuolla nyt imetyksen kanssa ole mitään tekemistä. o_O

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, isäntää käytetään kyllä härskisti myös lapsenhoitoon. Sain myös tarjouksen siskolta, että hän voisi hoidella jonkun tunnin, mutta en kai mä nyt arvaa hoitoon vielä laittaa (jos en ole itse paikalla). Et jos vaikka joku joskus vois käydä noilla vaunulenkeillä, niin sen voisin ottaa kiitollisuudella vastaan.

      Toivottavasti myös sä saisit levättyä!

      Poista
  3. Meillä on pullovauva joka syö myös tunnin välein, huutaa unissaan eikä nuku päivällä. Ja vaikka syö nyt jo soseita niin silti unet on vielä mitä on. En usko niinkään imetyksen olevan ongelma, kehitysvaiheen vain ja sekin onneksi menee varmasti ohi ennen armeijaa :) Jaksuja sinne valvomiseen. Minä sain mun kultapojan takaisin ihmeen nopeesti vaikka se eka hampi jäikin vielä tulematta ulos asti. Jospa ensi yö olisi parempi ja anna miehelle vain lapsi päivisin niin paljon kun voit, niin minun ainakin on pakko välillä tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kehitysvaiheeksi minäkin epäilen. :) Hampaista en usko meillä kiikastavan, ei meinaan tunnu mitään erityisen terävää tuolla suussa. Tai mistä näistä tietää... ;)

      Poista
    2. Tsemppiä minultakin kovasti :)! Yleensä aina nämä on jotain vaiheita nro 1000, joten eiköhän tämäkin! Esikoiseni oli myös lähes koko ekan vuoden (saatan liioitella) " aina sylissä". Se oli aika vaativaa itselle ja väsyttävää, kun tuntui välillä ettei saanut hetken rauhaa olla ihan ITE. Liikkumisen myötä tilanne helpottui. Nykyään hyvä, että sylkkyyn enää saa :(! Mutta otan silti äidin oikeudella :D!

      Btw vauvavuoden väsymys on kyllä ihan pepusta, haluaisin olla hetkessä kaikilla voimavaroillani ja silti joutuu joskus vaan tyytymään "selviytymiseen". Minusta se on tyhmää. Ja surullista.

      Poista
    3. Kiitos! Mä mietin myös äsken, kun katselin vieressä koisaavaa lasta (nukahti aika iisisti ja tuttuun tyyliin tissille), että miten nämä tunteet voivatkin heitellä näin. Että kun tahtoisi, että voisi nauttia joka hetkestä ja tarjota lapselle sellaisen kokonaisen äidin eikä mitään väsynyttä zombieta tai hermokimppua.

      Ja sylissä tämä kaveri totisesti viihtyy. Lohdullista, ettei ole eikä tule olemaan ainoa. :) Kyllähän tuota mielellään sylittelisi, mutta loputtomasti ei vaan jaksa.

      Poista
  4. Voih, kuulostaa tosi rankalta, voimia!

    Voisko vauvalla olla jotain kipuja? Joku kuumeeton korvatulehdus (eiks sellasiiki oo?)? Jos kokeilis antaa supon yöksi, auttais myös jos hammasta pukkaa...

    Toivottavasti helpottaa pian!

    Linda

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Linda! Mä ja me mietittiin noita kipuja myös, mutta pojan itku ei ole meistä varsinaisesti ollut sellaista kipuitkua, pikemminkin sellaista "väyväyväy-nyt-ei-kelpaa" tai "hitto-kun-väsyttää-mutta-en-pysty-nukahtamaan". Korvatulehdustakin pohdin, mutta tosiaan kuumetta ei ole eikä tunnu korviaankaan aristavan. Tämä päivä on taas ollut ihan erilainen ja unille saanti on ollut paljon helpompaa. Mä vähän silti edelleen pohdin sitä hiljaisen refluksin mahdollisuutta ja seuraan tilannetta. Käydään lekurissa, mikäli tilanne vaatii.

      Poista
  5. Voi! Muistan esikoisella oli noi 6kk hulinat. Voimia ja jaksamista!

    VastaaPoista
  6. Kuulostaapa kurjalta. Ja ärsyttävältä. :( Mäkin heittäisin ilmoille kuuluisan selityksen "joku vaihe", mutta omakohtaisten kokemusten jälkeen en henno olla vinkkaamatta myös allergiamahdollisuuksista. Meillä touhu kuulosti ihan samalta: tyytymättömyyttä, itkuisuutta, levottomuutta, johon auttoi vain sylissä kanniskelu jne. Lisäksi enenevissä määrin kuvioihin tuli mukaan myös syömisongelmat, ensin ei maistunut rintamaito, vähän ajan päästä ei korvikekaan ja loppujen lopuksi kaikki syömiseen vähääkään viittaavat tilanteet tarkoitti yleistä kaaostilaa. Lopulta vasta lisääntyneet aiemmin kuivana ihona / hormoninäppyinä selitetyt läiskät sai epäilemään maitoallergiaa, ja siitähän kyse tosiaan olikin. Sampolla toki hirveän selkeänä ja voimakkaana, ja lopullinen diagnoosikin tehtiin jo neljän kuukauden iässä ilman epäilysten häivää.

    Mutta pointti siis oli, että itkuja ja levottomuuksia ei kannata laittaa "vaiheiden" piikkiin yhtään pidempään kuin oma pinna sallii. Eli heti kun tuntuu, että hermot on kireällä ja väsymys liikaa niin soittoa vaan neuvolaan ja allergiatestit ja lääkärikäynnit (esim. juurikin refluksien, korvatulehdusten ym. tiimoilta) kehiin. Turhakin käynti on aika pieni vaiva verratuna huolehtimiseen ja murehtimiseen. Mä ainakin huomasin, että Sampon itkua oli 1000 kertaa helpompi kestää jo silloin kun maidoton dieetti oli vasta aloitettu ja tiesin yrittäneeni ratkaista hommaa edes jollain tavalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mä stressaan jatkuvasti noista allergioista ja myös siitä maitoallergian mahdollisuudesta. Viimeksi tänään. Just perjantai-iltana miehen kanssa olikin puhetta, että jos "hulinointi" jatkuu pahana, niin käytetään lääkärissä ihan varmuuden vuoksi. Meillä ei neuvolan kautta pääse lääkäriin, arvauskeskuksen yleislääkäreihin en juuri luota ja paikallinen yksityislääkäriasemakin vaikuttaa niin hämärältä (suureksi osaksi samat lekurit kuin arvauskeskuksessa), että melkein olis lähtö isomman cityn yksityiselle.

      Tuota maitoallergiaa mä alan epäillä suurinpiirtein aina, kun kaverilla on mitä tahansa oiretta, mutta siinä kai nyt pitää kuitenkin sen verran pitää järki päässä, että ei sitä ihan joka toisella ole, vaikka netistä sen kuvan voikin saada. Mutta siis toki suhtaudun näihin kaikkiin kekkalointeihin niin, että jos kroonistuvat/pahenevat, niin lekuriin vaan.

      Kiitos, kun jaoit kokemuksesi! Mun ystävilläkin on pari maitoallergista lasta ja ehkä senkin takia ko. allergian mahdollisuus on ollut niin paljon mielessä.

      Poista
  7. En halua pelotella tai mitään, mutta meillä elo oli tollasta n.7 kk ajan (!!)ja sitä huutoa ja heräilyä ym todellakin riitti. Lopulta diagnoosina oli ensin maitoallergia (lapsi siis oireili jo minun kauttani kun imetin)- ja lopulta refluksitauti johon meillä siis happosalpaaja sekä ruokavaliohoito. Ja nyt 9 kk vanha lapsi nukkuu nykyään melko hyvin! Eli sitä vaan että aina ne ei ole vaan niitä vaiheita ym juttuja vaan lapsi voi olla myös kipeä..Toivotaan että asiat selviävät ja lapsi alkaisi nukkua, äidille voimia!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Lekurissa jo tuossa kävimmekin ja olo on vähän hömelö, sillä tuo karjunta loppui kyllä paukkupakkasten ja parempien unien jälkeen. Refluksi kummittelee aina sellaisena pikkupiruna, koska tuo jäppinen selvästi nieleksii puklujaan - pukluja ei ole koskaan tullut paljon eivätkä ne lennä kaaressa tai mitään, mutta tuo nieleksintä vaan välillä oudoksuttaa. Gaviscon onkin ollut kokeilussa, mutta ei se noihin yöllisiin jumppailuihin kyllä näytä vaikuttavan. Sinällään siis meillä kyllä heräillään edelleen, mutta ei huutaen tahi karjuen. Edelleenkään päikkäreitä ei nukuta sisällä, paitsi tissillä saattaa nukkua levollisesti tuntejakin ja (liikkuviin) vaunuihin nukahtaa muutamassa minuutissa.

      Onneksi teillä löytyi syy oireiluun ja tilanne on nyt parempi! Eivät nämä tosiaan aina ole pelkkiä vaiheita.

      Poista
  8. Pakko lisätä vielä kun kirjoitit nyt tuosta nieleskelystä ym etttä kuulostaa tutulle, ehkä tiedätkin refluksin silent muodosta? Siinähän juurikin oksennus ei lennä vaan hapot ja maito seilaavat eestaas ruokatorvessa. Lapsi on tällöin kipeä ja mm syö "koko ajan" helpottaakseen kipuaan ja yöt tosiaan voivat olla levottomia. Meillä Gaviscon toi aina hetken helpotuksen öihin, mutta parin tunnin välein itkemään heräävä lapsi ei vaan ole kivuton..näin jälkikäteen ajatellen voin viisaana todeta. Huonosti tunnettu tauti on refluksi edelleen, ja jostain syystä todella vähätelty. Eli jos siis koet että oireet (hyvää infoa esim. refluksilapset Ry:n sivuilla) täsmää niin ehdottomasti kannattaa etsiä hyvä lastenlääkäri joka osaa hoitaa tautia, säästyy kaikkien hermot ja lapsi saadaan kuntoon!Toivottavasti tietenkin olen väärässä ja kyse on jostain muusta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, tuosta hiljaisesta refluksista olen paljon lueskellut. Monet oireet täsmäävät, mutta refluksia kun kai on lievässä muodossa vähän joka lapsella, niin... Alussahan mä aloin pojan yöllisistä ähinöistä ajatella, että oisko jotain refluksin tynkää, mutta se ähinä sitten loppui ja heräilytkin kutistuivat kolmeen, neljään. Nyt sitten taas herätään, mutta ei tosissaan välttämättä kivuliaan oloisesti eli ei meillä pääsääntöisesti juuri huudeta öisin. Kyllä mä olen nyt silti antanut sitä Gavisconia ihan varmuuden vuoksi. (Ja aika hulluna kyttään, että onko esim. tuo yösyöminen nyt sitä, että poika ei osaa omin avuin nukahtaa havahduttuaan hieman kevyemmän unen vaiheessa vai sitä, että hapot pukkaavat nieluun ja se haluaa syömällä parantaa poltetta nielussa ja ruokatorvessa.)

      Poista