sunnuntai 19. elokuuta 2012

Ja näin se sujui

Unta ehkä pari puolen tunnin jaksoa, ähisevä ja känisevä poikanen, joka ei nukahda mihinkään asentoon eikä minkään hytkyttelyn jälkeen ja tyhjänoloiset maitoleilit (kyllä sitä maitoa silti tuli) - niistä oli meidän eka kahdenkeskinen yö tehty. Oli syytäkin jännittää.

Poikanen nukkuu nyt mahallaan mun jalkojen päällä. Jos yritän liikuttaa sitä, alkaa välitön käninä. Toivottavasti iskä herää vähän aiemmin kuin kolmen, neljän pintaan, sillä äiti vois nyt vähän levätä myös.

10 kommenttia:

  1. no voi paska! vaikuttiko mahavaivoilta? mä sain joskus veijon nukahtamaan turvakaukalositteriin, kun sillä oli maha kipeä. laitoin siis pinnikseen siinä.

    mä muistan millaiselta tuollaisen yön jälkeen tuntuu. ja pianhan se on mulla edessä. mähän voisin tulla hytkytteleen teidän vauvaa nyt, kun en saa öisin kunnolla nukuttua. viime yönäkin olisin klo 02-04 ihan hyvin ehtinyt, kun ei tullut uni. ja kun tään perseen kanssa ei voi edes istua, niin olisin voinut kannella vauvaa.

    toivotaan, että mies tajuaa herätä aikaisemmin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En mä oikein muutakaan keksi kuin ne vatsavaivat, sen verran pää punaisena tuo kiemurteli ja ähisi. Aamulla tuntuu muuten (hetken aikaa) helpommalta yövalvomisten jälkeen - yön pimeinä tunteina kun meinaa välillä epätoivo iskeä.

      Toivottavasti ne sun tropit auttaa tuohon perävaivaan!

      Poista
  2. Voi äitiparkaa. Toivottavasti saat levättyä.

    Jospa nyt olisi - toistaiseksi - pahin takana ja jatkossa sujuisi rauhallisemmin. Asiaankuuluvia takapakkeja toki unohtamatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan näin. Olen silti vähän skeptinen, ehkä meillä nyt vaan mennään näillä ajoittaisilla vatsavaivoilla. Toisaalta asiat voisivat olla huonomminkin, koska ei tuo edelleenkään itkeskele kauheasti. Kyllä sieltä väliin ihan selvä parku tulee, mutta enimmäkseen siis poikanen ähisee, känisee ja murisee.

      Poista
  3. Voimia äidille!

    En halua maalata piruja seinille, mutta mulla on allerginen lapsi, jonka vauva-ajan yöt oli kaikki tollasia siihen asti kun allergiat älyttiin ja mun ruokavalio saatiin kuntoon. Vauva murisi eikä halunnut olla makuuasennossa, jälkikäteen ymmärsin että kärsi refluksista tuolloin ja kurlaus ja murina tuli siitä kun maito seilasi kurkussa ja yritti sitä nieleskellä takaisin. Pystyasennossa, esim kantorepussa, nukkui hyvin.

    Toivottavasti kyse olisi kuitenkin vaan alkuajan vatsanväänteistä, jotka helpottaa kun ikää tulee lisää.

    Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! No kun tuota refluksia mäkin olen paljon miettinyt. Kun minusta näyttää siltä, että poikanenkin välillä nieleksii. Refluksiin kai sopii tuo poikasen taipumus vetää välillä selkää kaarelle (opistotonus?), kun olo on hankala.

      Miten teillä nuo allergiat todettiin ja millainen sun ruokavalio oli? En tiedä pitäisikö ruveta laittamaan omia syömisiä ja vauvan oloja ylös. Nämä vaivat kun eivät ole jokapäiväisiä ja viime yön kaltaisia öitä meillä on ollut nyt muutamia. Sitten kun on öitäkin, jolloin mennään sillä kolmella, neljällä syötöllä, ja poikanenkin on ihan rauhallinen.

      Poista
  4. Meillä allergiavyyhti alkoi selvitä, kun jätin pois ruokavaliostani eri ruoka-aineita ja pidin juurikin tarkkaa ruoka- ja oirepäiväkirjaa. Ensin jätin pois maidon ja kananmunan, muutos vauvan voinnissa oli todella dramaattinen jo parissa päivässä. Kuitenkin edelleen jokin muukin selvästi aiheutti oiretta, ja pikkuhiljaa oire ja ruokapäiväkirjan avulla saatiin kiinni muitakin pahiksia, hedelmiä, viljoja, kala, mausteita...

    Jo ennen allergiaepäilyä olin jättänyt pois sellaisia yleisesti tunnettuja aineita, jotka saattaa aiheuttaa vatsanväänteitä (vaikka siis varsinaista allergiaa ei olisikaan), muistaakseni esim sipulin, hiilihapolliset juomat, kahvin, pavut, paprikan, voimakkaat mausteet...

    Ruokapäiväkirja voisi olla hyvä tapa löytää mahdollinen yhteys. Myös d-tippojen ja mhb-tippojen kanssa kannattaa seurata, että vaikuttaako vauvan oloon. Meidän vauvalle ongelmallisia oli öljyt, jotka on tippojen pohjana, joten niidenkin kanssa piti tehdä salapoliisityötä, jotta löydettiin sopivat.

    Ootko antanut vauvalle lisänä korviketta vai pelkkää rintamaitoa? Mä onneton luulin, että vauva ei nuku koska on nälkäinen, että mun maito ei riitä, ja annoin korviketta mikä tietysti pahensi oloa kun oli paha maitoallergia:( Kuitenkin kasvoi jatkuvasti pluskäyrillä... Mut siis pointti oli, että jos vauva saa myös korviketta niin kirjaa sekin ruokapäiväkirjaan ja seuraa tarkasti vaikuttaako oloon.

    Edelleen, toivon, että teillä kyse olisi jostain muusta, normaalista herkän suoliston tottumattomuudesta! Kaikilla vauvoilla on varmasti ajoittain vatsanväänteitä, toivottavasti helpottavat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vauva on saanut pelkkää rintamaitoa. Olen kyllä lueskellut noista vältettävistä ruoka-aineista, mutta en ole _vielä_ ryhtynyt välttelemään kaikkea, kun neuvolassakin oltiin sitä mieltä, että vatsavaivat kuuluvat asiaan eikä ole syytä ruveta tässä vaiheessa karsimaan ruokavaliosta urakalla mitään. Mutta ihan kokeiluna vois pari päivää vetää tiukkaa linjaa.

      Myös tuosta öljypohjaisten D-tippojen ongelmallisuudesta olen kuullut, mutta päätin silti kokeilla noita öljypohjaisia maitohappobakteeritippoja. Me aloitettiin ne alkuviikosta enkä ainakaan osaa yhdistää mahanpuruja tippojen ottoon eli musta ne eivät ole lisänneet vaivoja mitenkään erityisesti.

      Ääh, emmä tiedä. Voi olla, että olen ylihysteerinenkin. Pelkään vaan noita allergioita jo ihan siitäkin syystä, että molemmilla vanhemmilla on lievä allergiatausta (äidillä laajempi). Luultavasti teen kyllä silti ruokavaliokokeiluja ja ehkä alan kirjata syömisiä ja poikasen oireita ylös. Ei tässä edes pienessä univelassa pysty muistamaan enää vuorokautta taaksepäin, joten siksikin päiväkirja voisi auttaa.

      Kiitos sulle vinkeistä! Harmi, että teille sattui tuollaisia allergiajuttuja, mutta eikös näillä vauvojen ruokayliherkkyyksillä ole tapana hävitä ajan myötä?

      Poista
  5. Mä en lähtisi vielä allergioita epäilemään. Vauvan suolisto on vielä kehittymätön . Meillä oli esikoisen kanssa tuollaista eka 6 viikkoa ilman niitä hyviä öitä. Ei siinä auttanut cuplatonit yms. Päivälläkin nukkui vain sylissä/ kantoliinassa/ liikkuvissa vaunuissa. Kolmen kuukauden maagisessa iässä vatsavaivat loppuivat naps vaan. Allergioita ei ole vieläkään, tyyppi on 5-vuotias. Kuopuksella onkin ollut tosi paljon vähemmän vatsavaivoja ja ekat kaksi viikkoa niitä ei vielä ollut lainkaan. Eli vauvoilla valitettavasti vaan on vaihtelevasti vatsavaivoja. Se ei tosiaankaan ole kivaa ja vaatii kovasti voimia. Sitä kun ois valmis vaikka päällään seisomaan, että lapsi ei itke ja itse saisi nukuttua. Esikoinen nukkui lopulta yöllä vatsallaan jomman kumman vanhemman rintakehän päällä ja vanhempi puoli-istuvassa asennossa tyymyillä tuettuna. Kätkytkuolemariskin takia ei uskallettu muuten vatsallaan nukuttaa. Tällä tavalla saimme edes jotenkin nukuttua. Jos yhtään lohduttaa, niin mä tiedän, miten kauheaa univelka voi olla. Mä nukuin ekan kerran 3 tuntia putkeen, kun esikoinen oli 3-kuinen. Toivottavasti seuraavat yöt menevät paremmin. Vauvahierontaa voi kokeilla. Vauva tykkää kosketuksesta ja vauvan hellittely on mukavaa - tämä siis vauvan ollessa hyvällä tuulella, ei itkiessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ihan totta, ei aina varmaan kannattaisi olla epäilemässä pahinta. Vatsavaivat ovat näin pikkaraisilla yleisiä. Ja tosiaanhan tilanne on se, etteivät vaivat ole jokaöisiä tai jokapäiväisiä.

      Huh, onpas teillä ollut rankat alkukuukaudet. Mekin ollaan harrastettu tuota rinnan päällä nukuttamista, mutta mulla se tuppaa menemään siihen, ettei poikanen rauhotu kovin hyvin vaan alkaa taas tahtoa tissiä. Isältä luonnistuu paremmin. Ollaan myös jumpattu, hierottu ja koetettu vaihdella asentoja, ja esimerkiksi viime yönä mä sain ähistelyn aika äkkiä loppumaan muutamalla eri asennolla sekä jumpalla (ilmaa tuli ulos ns. sarjassa).

      Poista