torstai 16. tammikuuta 2014

Onneksi on kaupunki

Kerroin taannoin, kuinka jäimme joulunpyhinä kiinni siipan kummitädille. Tarina sai sen verran jatkoa, että kummitäti oli heti seuraavana päivänä ponkaissut kylältä (pikku)kaupunkiin ja mennyt kertomaan uutisen siipan vanhemmille. Tämä oli tietysti odotettavissakin, mutta asia alkoi ärsyttää enemmän vasta jälkikäteen. Arvasin heti mitä siipan isä pehmitteli, kun tultuaan kaitsemaan lapsukaista hän sanoi mulle, että kummitäti on ihmistyyppiä, joka haluaa tietää kaikesta kaiken ja että siinä suvussa on muutkin samaa kaliiberia. On huomattu. Tässä vaiheessahan siipan isä ei tunnustanut vielä, että he tietävät mun raskaudestani, mikä nyt olikin ihan korrektia.

Mutta ärtymys on siis tässä kasvanut hiljakseen. Että miten hemmetin surkea elämä pitää ihmisellä olla, että pitää ihan varta vasten lähteä juoruilemaan ympäri kaupunkia aiheesta, jonka ei pitäisi ennen "virallista julkistusta" koskettaa yhtään ketään muita kuin asianosaisia? Miten sairaita ja pieniä voivat ihmiset tuolla landella olla? Kummitädin - ja mun mummoni - kylällä tuollainen touhuhan on suorastaan normaalia. Kaikki ihmisten yksityisasiat juoruillaan ja puidaan yleisesti, mikään asia ei pysy salassa. Mun mummollenikin on miljoona kertaa sanottu, että kaikkia asioita ei tarvitse laulella kylillä, mutta aina se vaan laulelee. Enkä nyt tällä tarkoita, että suosisin jotain erityistä vaikenemisen kulttuuria, mutta kun ihan kaikkea ei tarvitsisi jakaa sellaisten kanssa, jotka eivät asianosaisia henkilökohtaisesti edes tunne.

Jo se, että ajaa autolla kylän läpi, aiheuttaa juoruaallon. On käyty silloin-ja-silloin mummolassa tai hautausmaalla. Jos ei olla vähään aikaan käyty, siitäkin puhutaan. Kaikkein hulppein esimerkki tästä touhusta on ehkä se, kun mun nyt jo edesmennyt pappani alkoi sairastella enemmän ja saattoi kaatuilla öiseen aikaan niin, että ei päässyt enää pystyyn jne. Tätä varten mun isovanhempani jättivät öiksi pienen lampun palamaan - että jos pappa ei ihan joka kerta törmäilisi johonkin ja häntä olisi helpompi heti auttaakin, kun jotain tapahtuu. No, tästäpä olivat sitten kyläläiset yhdessä tuumin naputtaneet mun mummolleni. Olivat kuulemma pistäneet merkille, että heillä palaa valo öisin ja ovat huolestuneita mitä menoa heillä öisin oikein pidetään. Ei siis oltu tippaakaan huolestuneita mun pappani terveydentilasta vaan lähinnä siitä, että talossa on öiseen aikaan meneillään jotain epämääräistä kun ihan valoja kehdataan pitää päällä. Että jo on törkeyden huippu. Olisikin jotain pientä viatonta juoruilua, mutta meininki viedään kyllä useimmiten ihan kusipäiselle ja pahansuovalle tasolle.

Vaikka meno pikkukaupungissa ei ehkä ollutkaan ihan yhtä pahaa, niin mä olen erittäin onnellinen, etten asu enää edes siellä pikkukaupungissa. Ei tarvitse miettiä, että jokainen liike raportoidaan johonkin suuntaan ja on jotain toiveita elellä omassa rauhassa eikä tarvitse pelätä, että joku mummelidelegaatio on jatkuvasti oven takana. Mä tykkään sen verran omasta rauhasta ja pidän kotiani niin pyhänä paikkana, että tahdon vähän edes tietää etukäteen ketä on tulossa kylään ja millaisella kokoonpanolla. Tuota aiemmin mainitsemaani sukuhaaraahan ramppaili kylässä yllärinä ihan jonkun verrankin silloin kun asuttiin pikkukaupungissa, vaikka silloinkin me yritettiin sanoa, että tulosta olisi kovin kiva ilmoitella etukäteen. Ei mennyt viesti perille. Kaupunkiin on tyypeille vähän turhan pitkä matka lähteä kokeilemaan oven taa, ollaanko kotona - onneksi on kaupunki.

2 kommenttia:

  1. Joo. Tämä kaupunki on pieni ja suomenkielinen yhteisö vielä pienempi, mutta jotenkuten tän vielä kestää, erityisesti kun ei ole väleissä sukulaisten kanssa. :)

    Mä jotenkin uskon oikein hyvinkin tuon lamppukeissin ja muun kyttäämisen kun olen tässä jo useamman vuoden katsellut kaupunginosan eläkeläisten touhuja. Samaan aikaan ovat ilmeisesti tönöt paikoilleen rakennelleet ja salaa toisiaan vihanneet suunnilleen viisikymmentä vuotta. Aivan varmasti tulee sanomista, ihan mistä tahansa. Hirvittävää.

    Mulla on äidin puolelta sukulaisia, jotka eivät koskaan ilmoita tulemisistaan, eivät kenellekään. Eno on oikein tokaissutkin, ettei heidän tarvitse tulemisistaan ilmoitella. Harvinaisen vittumaista esimerkiksi huvilalla hiipiä puolen päivän aikaan heränneenä huussiin mikälie reuhka (tai alasti) niskassa, kun pihaan paukahtaa lauma serkkuja "kun täällä on aina niin kiva käydä". Oon ihan suoraan sanonut, että tää on meidän kesälomaa, saa käydä, mutta kysyttävä kahta vuorokautta ennen, jotta sopiiko. Ohje on osoittautunut liian haastavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo lamppukeissi on edelleen jotain sellaista, joka naurattais jos ei lähes itkettäis. Mummo oli aika rikki, kun oli tietysti huolissaan papasta ja samaan aikaan sitten kylällä puhutaan heidän "yöllisistä touhuistaan" ties mitä. Ja kun tuota ei millään tasolla pysty edes käsittämään, miten ihminen voi olla tuollainen?

      Mä en tykkää yllärivieraista jo ihan senkään takia, että tykkään kulkea kotona ties minkälaisissa kotirääsyissä ja usein hyvinkin räjähtäneenä muutenkin. Siis ihan sellaisena, että ihmiset katsovat todella hitaasti, jos näkevät siinä kuosissa. Eikä musta ole kiva olla kenenkään ulkopuolisen silmien edessä sen näköisenä, varsinkin jos ei ole edes rintaliivejä ym. Tähän kun vielä lisätään aspekti "vauvavuosi", niin sen räjähtäneisyyden asteen voi vaan kuvitella. On kiva vastaanottaa mummeleita ja pappeleita jossain maito- ja visvavaatteissa - not. Eikä meillä sitä paitsi ole ikinä kaapeissa mitään vierasvarakeksejäkään (kun mä syön ne aina kaikki). Ja sitä paitsi musta on epäkohteliasta pamahtaa paikalle ilmoittamatta, sillä kyläilyperheellä kun voi olla jopa muutakin elämää ja ohjelmaa.

      Poista