maanantai 14. lokakuuta 2013

Vihan kautta

Onpa sekoiluttanut ja sekoiluttaa varmaan edelleen. Pari yötä meni vähän paremmin, mutta ei taas tarvittu muuta kuin puoliskon yövuorot ja aloin pelätä herätyksiä niin, että en saanut unta mitenkään. Lapsihan on vähentänyt heräilyjään varmaan puoleen eikä enää tosiaan ihan hirveän pitkiä pätkiä edes valvoskele, mutta sitten kun se herätys sattuu tulemaan juuri kun olen onnistunut nukahtamaan, virkistyn taas ja sitten valvottaa. Kuitenkin nyt valvottaa melkein enemmän elukan takia. Pahinta on, kun sitä häröilyä alkaa pelätä ja häröilyn alkaessa kasvaa niin hirveä tatti otsaan, että ei saa vitutukselta nukahdettua. Eniten vituttaa, että elukka on ruvennut kohdistamaan häröilyään entistä enemmän toiseen elukkaan - eikö nyt voisi antaa kaverin olla rauhassa? Mutta ei elukka ihan tyhmä ole, kyllä se tietää, että saa kaikkein varmimmin reaktion aikaiseksi, kun alkaa härkkiä kaveriaan. Kaveri on kaiken lisäksi aivan julmetun äänekäs ja jos sitä vähänkään härkkii, ääntä piisaa. Ei pysty nukkumaan.

Olen tehnyt vakaan päätöksen, että elukkaa on nyt alettava aktivoida entistä pontevammin, että tilanne vähän rauhoittuu, mutta ongelma on, ettei elukka ole kovin helppo aktivoitava. Oikeastaan yksikään ns. helppo konsti ei toimi. Elukka tuijottaa mua tylsistynyt ilme kasvoillaan ja on sitä mieltä, että hän ei tästä vaivaudu liikahtamaan mihinkään. En jumaliste ymmärrä, miten saan tuon eläimen motivoitua leikkimään ja käyttämään pääkoppaansa niin ettei öisin tarvitse hillua. Nyt on kuitenkin pakko koettaa kaikki mahdollinen. On vaan jotenkin ihan ällistyttävää, että elukka joka rakastaa ruokaa ja kerjää sitä kaiken aikaa, ei kunnolla intoudu leikkimään edes ruoan avulla. Toinen, melkein yhtä ahne elukka juoksee itsensä läkähdyksiin ja pelaa vaikka mitä aktivointipelejä namien avulla, mutta ongelmatapaus vaan olla möllöttää perseellään - kunnes tulee yö.


Tässä on taas mullakin oppimisen paikka, kun voi kai viedä viikkoja, että tuollaisen paksumpikalloisen saa tekemään yhtään mitään ja mullahan riittää kärsivällisyyttä about viideksi minuutiksi. Teoria on kyllä hallussa: on käyty kurssit ja seminaarit, on kirjat ja leikkivälineet ja jos tv:tä katson (olen muuten kunnostautunut viime aikoina!), niin tuijotan kaikki mahdolliset elukoiden käytösohjelmat (I <3 Animal Planet), mutta se on se käytäntö, joka aina vähän sakkaa.

Muut ehkä etenevät ilon kautta - mä toimin ihan vihaenergialla. Kokonaan valvottu yö oli toki omalla tavallaan mielisairas, mutta jotenkin kun kirkastui, että mä olen niin epäonnistunut tässä mutsihommassa eikä kukaan todennäköisesti pidä musta tai mun ratkaisuistani, niin millään ei ole enää mitään väliä. Mä voin olla sellainen kun olen, koska onnistumispaineet eivät ole enää niin kovat. Eivät ne kai kokonaan ole hävinneet, mutta vähemmän niitä on. Risteily tuli peruttua, koska en uskonut enää kykeneväni olemaan seurallinen ja pystyväni muutenkaan seurustelemaan sivistyneesti kenenkään kanssa. Siellä olis varmasti tullut juttua näistä äitihommeleistakin ja jotenkin luulen, että olis hermot kyrvähtäneet heti alkumetreillä. Ja vaikka tiedän kuulostavani itsesääliseltä ja naurettavalta, niin tuskinpa mua siellä kukaan kaipasi, joten ei varmaan kukaan menettänyt yhtään mitään. Rahat tietty meni hukkaan, mutta ainakaan ei tullut tuhlailtua enempää yökerhossa ja valvoskeltua.

Mutjoo, kyllä mua vaan edelleen vituttaa kaikki putkinäköiset perkeleet, jotka kyllä itse kerjäävät sympatiaa, mutta harvoin jakavat sitä muille. Koetan pysyä perkeleistä erossa. Olen myös huomannut, että vaikka olen avoimesti maininnut ystäville tai tuttaville, (jos nyt joku on sattunut ottamaan yhteyttä) että näin hoitovapaalla on yksinäistä ja osin tylsääkin, niin juuri kukaan ei ole osoittanut minkäänlaisia sympatian elkeitäkään. Aina tulee joku "voi kuule, töissä vasta vituttaakin, sä olet sentään lomalla" -tyyppinen vastaus. Ehkei kannata puhua aiheesta mitään.

Risteilyn sijaan kävimme lapsukaisen ja siipan kanssa lastentapahtumassa. Oli kivaa. Mun ongelma on vaan edelleen, että mua alkaa itkettää ihan kauheasti, kun näen että lapsella on kivaa. Se jorasi jotain lastenmusiikkiesitystä ja tervehti isoja karvaolioita (siis sellaisia, joissa on joku tyyppi sisällä, onko niillä joku nimi?) ja jaksoi aika kivasti, vaikka jouduttiin lykkäämään päikkäreitä, että ehdittiin yhtään olla paikalla.

Sitten vielä lisää sarjassamme first world problems. Appivanhemmat. Ruokakiihkoilu. Mun edesmennyt mummoni oli aikoinaan ruokakiihkoilija ja jossain vaiheessa alkoi vaan ketuttaa, kun sitä ruokaa tuli jatkuvalla syötöllä ja niin paljon, ettei sitä kukaan ehtinyt edes syödä ennen kuin se meni pilalle. Ja vaikka kuulostaa typerältä, niin alkoi ketuttaa sekin, että ei saanut itse päättää mitä syö vaan sieltä tippui liukuhihnalta ruokaa, jota oli syötävä no matter what. Onneksi appivanhemmat eivät enää asu nurkilla, koska "ongelma" olisi silloin taatusti ihan toista luokkaa, mutta nytkin kun sieltä tulee delegaatio, niin mukana on niin törkeä satsi kaikkea, ettei se mahdu meillä mihinkään. Mä yritän aina estellä, mutta sitten jostain syystä puolisko sanoo, ettei kehtaa kieltäytyäkään siitä ruoasta. Ja miksei helvetissä? Meillä on nyt pienempi jääkaappi, johon ei muutenkaan meinaa mahtua mitään ja sitten se on appivanhempien visiitin jälkeen niin täyteen tuupattu, että ei oikeasti tiedä miten kaikki ehditään syödä ennen kuin suurin osa menee pilalle. Yksi pakastin on jo täynnä marjoja eikä meillä kukaan syö puuroja enkä mä ole oikein jaksanut innostua leipomisestakaan. Kai tässä on pakko perustaa joku muffinssitehdas, että saa noita marjoja käytettyä. Tai sitten pitää ostaa partista, heittää sekaan kilo jotain makeutusainetta ja koettaa vaan nieleskellä. Onhan ne marjat ihan jees, kalliitahan ne ovat kaupasta ostettuna ja vitamiinejakin on, mutta liika on aina liikaa. Ymmärtäisin jonkun yhden piirakan tai vaikka vähän perunoita, mutta kun tulee kaikkea ja ihan helvetisti. Ja kun ei oo niitä liikoja kylmätiloja.

Kuulin muuten myös, että puoliskon ihana sukulaismummeli oli käynyt raportoimassa omalle mummolleni meidän muutosta ja arvellut, että ei se puolisko voi tuollaista työmatkaa kovinkaan kauaa kestää. Olivat ilmeisesti myös taivastelleet, kuinka hullu liike tällainen muutto oli. Mulla ei jotenkin jaksa ymmärrys riittää yhtään tällaiseen taivasteluun, jota tuo puoliskon suvun toinen puoli tuntuu harrastavan suorastaan mielettömällä energialla. Se suku on kyllä vähän samanlaista kuin oman isäni ja mummoni suku, siellä ollaan vartuttu omassa kylässä koko ikä ja elämän täyttää naapurien kytistely. Jotenkin mua aina vaan jaksaa ihmetyttää tyypit, jotka eivät tiedä tuon taivaallista maailmasta sen oman kylän ulkopuolella - ikäkään ei aina selitä kaikkea. Mulla on joskus tosi vaikeaa pitää itseni kivikasvona tämän tyyppisten sukulaisten kanssa eikä kyllä tee ihan hirveästi mieli avautua omista asioista, kun tietää, että niitä sitten vatvotaan jollain porukalla kuitenkin jälkikäteen.

Lapsukaisen nukahtamistapa on muuten taas muuttunut. Se oppi jo jokin aika sitten pyytämään itse sänkyyn, mutta sitten tuli hammastelua ja nukahtaminen tapahtui kotvasen pelkästään imettämällä. Nyt lapsi taas pyytää sänkyyn, mutta jää sinne kilkattamaan hetkeksi yksinään. Me pussataan ja lapsi vilkuttaa iloisesti, että menepäs siitä, huoneesta kuuluu jonkun aikaa iloista pälpätystä ja sängyssä piehtarointia, minkä jälkeen hiljenee.

Metsässä olis muuten kiva käydä näillä keleillä, mutta meillä on eräs minikaveri päättänyt, että kantovälineessä ei olla enää missään asennossa eikä muutamaa minuuttia pidempään. Taannoin törmäsimme metsässä kuitenkin tähän herraan:


12 kommenttia:

  1. Hei sori, nyt kommentoin pikaisesti ihan asian vierestä, vaikka paljon muutakin voisi...
    Mutta siis että mun siskohan asuu ihan ton häiskän vieressä. Siis tuon, joka on tuossa kuvassa. Tuttu paikka siis mulle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mekään kaukana asuta. ;) Ei edes tajuttu kylteistä huolimatta, että siellä pusikossa voi tulla tuollainen häiskä vastaan.

      Poista
    2. No tiedä vaikka tulisitten joskus vastaan, kun sinne päin eksytään. Viimeksi käytiin n. kuukausi sitten. :)

      Poista
    3. Eihän sitä koskaan tiedä! :)

      Poista
  2. Ehkä asiaa sivuten: Käytiin myös lastentapahtumassa, liekö samassa... Voihan karvaoliot! Meidän tyttö sai kesällä sellaisen kohtauksen Scandic-hotellien maskotti Sigge-siilistä, että voi hyvää päivää. Se näki otuksen hotellin aulassa ja alkoi täristä ja sitten rääkykiljua räkä poskella. Eihän meille (Vuoden Vanhemmille) tullut mieleen, ettei lapsi edes tiennyt moisia olevan olemassa ja sai slaagin, kun semmoinen sitten lähti kohti. Tytär tärisi varmaan puoli tuntia holtittomasti (myöskin mä olen adrenaliiniherkkä ja tärisin mm. kiireellisessä sektiossa hervottomasti leikkauspöydällä - onneks ei ollut erityistä tarkkuutta vaativa leikkaus) ja pari viikkoa toisteli, ettei orava tule tänne. Se jotenkin päätti pienessä päässään sen olleen orava? No jaa, tästä traumasta selvittyämme olen ollut melko valmis tirvaisemaan jok'ikistä karvaoliota oletettuun naamariin heti jos puskevat lähemmäs, kun lapsi piiloutuu selän taa. Eivät onneksi kovin pyrkineet iholle. Ja lapsikin jo lopuksi uskalsi pikaisesti vilkuttaa sille neonvihreälle karvakasalle - oliks se majava?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, oisko oikeasti voitu olla samassa häppeningissä? Mua epäilytti ne hahmot aika paljon kun näin ne, kun ajattelin heti, että niistä voi tulla joku "paniikkikohtaus", mutta pienen tarkastelun jälkeen lapsi ryntäsi hihkuen niiden luo. Hiplasi jalkoja, halaili ja moikkaili.

      Voi kauhee, siili-oravasta tuli traumat! :( Voisin kuvitella, että herkällä tyypillä tollaset jää uniinkin kummittelemaan - itsehän olin pienenä ihan järkyttävä pelkuri ja pelkäsin varmaan omaa varjoanikin. Toivon, ettei jannusta tule samanlaista, koska elämä on jonkun verran helpompaa kun kaikkea ei tarvitse pelätä niin julmetusti.

      The Häppeningissä oli kyllä vihreä tyyppi - sellainen pankin logolla varustettu. Ei aavistustakaan mitä se esitti. ;) Näin kyllä tuollakin pikkukavereita, jotka pelkäs sitä tyyppiä.

      Poista
    2. Samat kinkerit! Me siis vaikutetaan normaalisti toisella puolen Suomea, mut nyt satuttiin sopivasti hoodeille... Mukava päivä oli, joten kannatti käydä.

      Mä olin (ja olen edelleen) ihan sairaan säikky ja olen kans toivonut, että lapsi pääsis helpommalla. Onneksi isänsä on semmoinen päätön koheltaja, että tuota menoa ja meininkiä on tyttäreen tarttunut vihdoin nyt viimeisen puolen vuoden aikana sen verran, ettei se aina muista arastella ja pelätä. Itsekin olen yrittänyt suitsia sisäistä hulluuttani lapsen läsnäollessa, joten ehkä siitä tulee ihan hyvä after all ;)

      Poista
    3. Ainii. Jos siltä tuntuu, nii testaa marjoja muksulle siltään. Meidän penska syö raa'atkin punaviinimarjat myös suoraan pensaasta - moni lapsi pärjää vähemmällä makeudella kun me aikuiset. Ja pakkasesta sulatellaan sille välipalaksi marjoja kans. Se vetää ne ite lusikalla kiposta...

      Ja kaveri antaa omalle 9kk poitsulleen ainakin mustikat jäisenä ja tämä vetää ne innolla :D Itse ainaisena ylisuojelijana pelkäisin varmaan paleltumia, mut kai ne menis niinkin...

      Tai sit vaan "unohdat" pakastimen oven kerran auki ja saat heittää koko sisällön luvan kans kerralla mäkeen :D

      Poista
    4. Joo, pitää taas yrittää noita marjoja tauon jälkeen. Meillä ensin muksu veteli noita marjoja ihan pelkiltään, mutta päätti sitten yhtäkkiä, että hyihyi, minen noihin enää koske. Nyt vois taas upotakin.

      Poista
  3. Oi voi. Inhottavaa, kun ei eitä uskota ja kohtuutta ymmärretä. Ja tuo juoruilu ja arvostelu on myös inhottavaa. Meillä anoppi on ihan mukava ja ymmärtäväinen, mutta laukoo välillä "odottakaahan vaan, kun..." -kommentteja muuttoomme ja elämäntapaamme liittyen. Sentään aika hyvin on molempien vanhemmille mennyt perille, ettei meille saa tuoda mitään tavaraa. Ruoka on yleensä mieluisin tuliainen, kun ei sitä tule noin rajattomasti kuin teille... Silti anopilla on hänen luonaan käydessäni aina jotain odottamassa: "Kattokaas, käviskö tuo teille?" Yleensä ne asiat on jotain, mitkä vaatii jatkotoimenpiteitä kotona, esim. istuttamista.

    Meilläkin on paljon marjoja, tosin itse poimittuja. Ensinnäkin, nehän säilyy pakkasessa vaikka seuraavaankin vuoteen, joten ei paniikkia sen suhteen. Jos tulee hulluuden hetki, jolloin jaksaa nähdä vaivaa eikä jälkikasvu ja elikot ole jaloissa, voi keittää ne hilloksi ja antaa sukulaisille joululahjaksi. Meillä on rasiallinen marjoja tyypillisesti aamupalalla ja iltapalalla esillä. Maustamattoman jugurtin seassa, rahkan seassa, myslin seassa, piimäänkin sekotettuna. Eilen tein marjasoppaa. Rahkaa+kermavaahtoa+sokeria+marjoja sekaisin on suurimpia herkkujani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan niitä marjoja antaa eteenpäin sellaisenaankin, aina kun käytte jossain tai teillä käy joku. :) Mutta rasittavaa, kun ei ihmiset tajua, millaseks rasitteeks niiden antamat asiat voi muodostua. Kaikenlainen eroon pääseminen, jääkaapin tyhjennys ja pelastaminen ennen pilaantumista on loppujen lopuks aika stressaavaa.

      Poista
    2. Mulla on oikeasti joku naurettava kammo kaikenlaisia kiisseleitä ja muita kohtaan. En vaan pysty syömään. Samoin jugurtti+marjat vaatisivat aina ihan järkysti makeutusta. Puolisko taitaisi olla parempi marjahässäköiden syöjä, mutta olen toistaiseksi ollut aika laiska valmistamaan jotain jälkkäriä pelkästään sille. :p Pitäisi kunnostautua.

      Ai kauhee, siinä oliskin ideaa, että tekis noista marjoista hilloa ja antaisi appivanhemmille. ;) Meillä on nimittäin - ylläri - appivanhemmilta saatuja hillojakin niin monta purkkia, että ne ei meidän käytössä kulu ikinä. Lisäksi mua vähän epäilyttää, että osa noista hilloista oli jo viikon jälkeen homeessa, vaikka niitä ei oltu edes avattu kertaakaan...

      Poista