maanantai 19. maaliskuuta 2012

Jo muinaiset luonnonkansat...

Tässä taannoin neuvolakäynnillä sain tuta, että oma terveydenhoitajani taitaa kuulua ns. hurmoshenkisiin tapauksiin. Olin epäillyt sitä jo aiemmin, vaikka selviä merkkejä ei vielä ollutkaan, mutta viimeistä edellisellä käynnillä menin typeryyksissäni laukaisemaan ilmoille, että jännitän vähän miten tulen kestämään univelkaa ja vauva-arkea. Terveydenhoitaja katsoi minua hetken silmät pyöreinä ja henkäisi sitten, että eihän vauvat itse asiassa edes valvota. Että kun perhe ja etenkin äiti vaan seuraisi muinaisia luonnonkansoja ja pitäisi vauvan perhepedissä, niin vauvaa voisi imettää yöt läpeensä niin ettei äidin tarvitsisi edes herätä. Että on täysin normaalia, että vauva on rinnalla koko ajan, päivälläkin, niin se pysyy tyytyväisenä. Voi hyvä helvetti. En saanut vastattua mitään, hymyilin terveydenhoitajalle vain lammasmaisesti.

Tässä muutama vuosikymmen elämää nähneenä tiedän melko hyvin omat nukkumistottumukset. Stressin ja uusien tilanteiden hetkellä minulla on tapana menettää yöunet. Menetän yöunet myös, jos joudun heräilemään epätavallisiin aikoihin, jos nukkumisoloissa on jotain muuta erikoista tai jos menen syystä tai toisesta ylikierroksille. Voisin kuvitella, että vieressä tuhiseva ja kylkeen monottava vauva on ns. erikoistilanne, joka erittäin potentiaalisesti saa minut myös ylikierroksille. Tilanne on varmasti varsinkin alussa taatusti sitä luokkaa, että ei paljon nukuta (en usko hormonien kaikkivoipaisuuteen ja siihen, että niiden voimalla nukkuu kovinkaan montaa kuukautta). Joku perhepeti voi alussa olla ihan ok enkä nyt tässä aja sitäkään, että vauva pitäisi heti roijata omaan huoneeseen ja omaan sänkyyn, mutta jos unista ei tule yhtään mitään vauva vieressä - näin tiedän käyneen kuitenkin monelle - niin en minä voi mitään perhepetiä ylläpitää jumalattoman kauaakaan. Lisäksi olen sitä mieltä, että on jossain määrin sairasta pitää sitä mukulaa teini-ikäiseksi asti viekussa.

Voihan toki olla, että meillä menee kaikki putkeen ja löydänkin itsestäni jonkun univaihteen niin että pystyn helposti nukahtamaan niin päivällä kuin yölläkin syöttöjen ja muiden toimien välissä. Voihan olla, että en tule kärsimään univelasta. Mutta. Minusta on ensinnäkin ihan edesvastuutonta hurmostella jostain yösyöttöjen ja imetyksen ihanuudesta - sattumoisin tiedän, että se imetys ei aina suju kuin tanssi eivätkä äidit nuku nappia painamalla. Miksi hiivatissa pitää edes uskotella, että kaikki tulee olemaan yhtä auvoa? Onko tarkoituksena saada äidit tuntemaan itsensä mahdollisimman epäonnistuneeksi, kun asiat eivät sitten sujukaan niin kuin luonnonkansoilla konsanaan?

2 kommenttia:

  1. Ei oo todellista! Mikä ääliö kommentti terveydenhoitajalta! Vauva voi valvottaa ihan törkeästi. Sekin on ihan tavallista, vaikka perhepedissä nukkuisikin. Teette niin kuin itse parhaiten saatte nukuttua. Se on tärkeintä. Esikoisen kanssa pahimmillaan nukuin aluksi n. 10 tuntia viidessä yössä yhteensä... Silloin oli aika rikki. Mut jotenkin sen vaan kesti. Pyydä kaikki avut, mitä voit saada mummeilta ja kummeilta. Mä voisin perustaa tukipuhelimen valvottavien vauvojen äideille. Nyt kuopuksen kanssa tiedän, millaista on helpon vauvan kanssa ja jos toisilla kaikki lapset on tällaisia, niin ne ei tiedä vauvanhoidon vaativuudesta mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tuo mun terkkarini on vähän hurahtanut tapaus ja sen jutuista kuultaa aika selkeästi tietynlainen tuomitsevuus läpi, vaikka se kovin helläsanaisesti aina jutteleekin. Mulla on tuttavia, joille on sattunut näitä ei niin hyvin nukkuvia lapsukaisia, joten uskoisin, että en ihan turhaan pohdiskele miten kestän univelkaa. Toki on mahdollista, että meille sattuu ns. helppo tapaus, mutta musta on hyvä edes ajatuksen tasolla olla varautunut siihen, että unet saattavat vähäksi aikaa mennä.

      Vähän tuon turvaverkon ja avun takia hengailenkin vielä täällä pikkukaupungissa, olisin varmasti hoputtanut miestä muuttamaan muualle aiemmin, jos meillä olisi muualla enemmän apuja. Näin ollen aion siis törkeästi hyödyntää juurikin mummeja ja kummeja. :)

      Poista