keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

No ne sisaruskärryt, perkele!

Olen todennut tämän aiemminkin, mutta kerrataanpa: en ole kärryihminen. Mulle oli tuon Ekan syntymän kynnyksellä aika hailee, millaisiin vaunuihin se tungetaan, kunhan niillä vaunuilla pääsee eteenpäin (isot pyörät). Yhdistelmävaunut saatiinkin lainaan mun siskoltani ja vaunut ovat ajaneet asiansa ihan hyvin, vaikka nyt olen alkanut kaivata kääntyviä etupyöriä ja vähän sutjakkaammin säädettävää työntöaisaa. Mut kun nyt pitää saada ne sisaruskärryt. Mähän olisin jättänyt asian ihan viime tinkaan, mutta lähdimme eilen ex tempore pariin vaunukauppaan ja mullekin selkisi, että jos uudet kärryt hommataan, niin vähän mallista ja kuosista riippuen vaunuja saattaa joutua odottamaan. Että pikkuhiljaa asiaa kai pitäis ruveta miettimään ihan tosissaan.

Mullehan on ehdotettu jopa, että jatkettais noilla tavallisilla yhdistelmävaunuilla ja liitettäis niihin vaan seisoma- tai istumalauta. Ain't gonna fly. Tuo jantteri on niin vilkas, että sen kanssa ei ajella esimerkiksi keskustassa jollain seisomalaudalla. En aio ottaa riskiä, että se karkaa ja on vilauksessa jossain liikenteen seassa. En tiedä myöskään miten saisin sen pidettyä tarvittaessa paikallaan. Onhan, joo, lastenvaljaat keksitty, mutta mitä mä teen kun mun pitää puuhata jotain vauvan kanssa - kytken toisen lapsen pyörätelineeseen? Eli kyllä ne sisaruskärryt tarvitaan.

Mä olin etukäteen jo vähän kuopannut ajatuksen peräkkäiskärryistä tyyliin Phil & Ted's Vibe. Eikö se vauva ole niissä ihan ahdingossa? Mitä jos se päättää piankin, että sen olis nähtävä myös eteenpäin? Miten mä jaksan kyykistellä sitä vauvaa jatkuvasti sieltä alhaalta (varsinkin jos päädytään sektioon ja pääsen yhtä hitaasti kuosiin kuin viimeksi)? Ja onko siitä haittaa, ettei sitä istuinosaa saa täysin makuuasentoon & jalkatukeakaan ei saa säädettyä? Entäs kolmipyöräisyys? (Phil & Ted'sejä on tosin nelipyöräisinäkin, mutta sellaista mallia en ole tarkastellut lähempää.)

No, mentiin kauppaan ja heti ensimmäisenähän myyjä alkoi tyrkyttää noita Phil & Ted'sejä. Ja mä vähän aloin suopua. Mutta nyt olen taas jo pakittanut, kun mietin, että me saatetaan tarvita parvekekäyttöönkin kahdet vaunut eikä näissä Phil & Ted'seissä oikein suositella nukuttamaan (tai no siinä pehmeässä vaunukopassa varmaan vois?). Mahtuishan niillä ovista ja bussiin ja hissiin ja sais vaan yhden lapsen käyttöön, jos toinen ei oo mukana. Näppärän oloiset ovat, mutta...joku siinä tökkii, että lapset joutuvat matkustamaan melkein päällekkäin. Lisäksi tavaratilaa on aika vähän viimeistään siinä vaiheessa, kun tyypit matkustavat istuimissaan, ja mä kuitenkin ehkä jonkun verran kaipaisin tilaa vaikka kauppatavaroille.

Mun suosikit äkkiseltään ennen kauppaanmenoa olivat markkinoiden kapeimmat tuplakärryt Mountain Buggy Duetit, mutta kun kokeilin tyrkätä niitä liikkeessä, ne tuntuivatkin aika kököiltä. Ne ovat myös kokoontaitettuina aika epämääräinen keko, enkä tiedä meniskö siihen hermot ja miten veisivät tilaa autosta, vaikka mahtuisivatkin. Jalkatukea ei myöskään saa säädettyä. Kokeilin myös Bumbleride Indie Twinejä, jotka olivat todella näppärän tuntuiset. Jalkatukea saisi säädettyä ja lapsetkin eri päin eli vauva toljottamaan työntäjää ja taapero nokka kohti kulkusuuntaa. Taaperohan ei enää vähään aikaan ole viihtynyt rattaissa selkä menosuuntaan. Jotenkin nuo Bumbleridet jäivät mieleen, mutta niissä sitten tulisi ehkä vähän se parvekeongelma. Mä olin vähän haaveillut, että parvekkeelle saisi jonkunlaisen pienen terassikalustonkin, mutta jos siellä meinataan hytkyttää uneen kakrut yksissä normivaunuissa ja yksissä tuplissa niin aika ahdasta tulee. Tällä hetkellä meille vois just ja just mahtua yhdet kärryt säilöön eteiseen ja toiset vaatehuoneeseen - mihinkään kolmien vaunujen systeemiin tässä ei kai kannata lähteä (+ onhan meillä vielä matkarattaatkin).

Piti käydä myös tsekkaamassa Emmaljungan Double Vikingit, jotka kuulemma yrittävät tavoitella jotain Bugaboo-henkeä - Emmaljungien runkoa ei tosin saa säädettyä yksittäisvaunuiksi. No, ihan ok ne kai olivat, mutta leveyttä oli sitten melkein 80 cm ja pyörät jonkun verran Mountain Buggyja ja Bumblerideja pienemmät. Värejä tietysti aika paljon, jos se väri nyt jotain merkkaisi. Jotain Teutoniankin tuplia vilkaisin, mutta niissä taisi olla yhtenäinen kuomu eikä vauvaa ja taaperoa saisi eri suuntiin. Carenat olisivat tietysti edulliset, mutta niissäkin taisi olla yhtenäinen kuomu. Kovasti myös myyjä hehkutti Britaxin peräkkäisvaunuja (B-Dual) ja taas meinasin haksahtaa. Saisi Britaxin turvakaukalon kiinni ja kovin kätevästi mentäisiin, neljä pyörääkin olisi ja vaunuista saisi toki kärryt yhdellekin lapselle. Mutta kun se on taas se ajatus siitä, että toinen makaa ahtaasti toisen alla, plus että taas puuttuu se jalkatuen säätö. Ja mites se tavaratila? En minä tiedä.

Mähän en itse viitsinyt edes vilkaista kyseisiä nettisivuja, mutta tulin jossain vaiheessa maininneeni siipalle Bugaboo-kärryistä. Että kun ovat kuulemma loistavat ja ihanat ja sitä nousisi vielä arvoasteikossakin, jos sellaisten kanssa kaupungilla kruisailisi. No siippahan sitten meni ja vakuuttui. Se on ollut koko ajan sitä mieltä, että Bugaboot. Tänään sitten heitti toisena vaihtoehtona ilmoille, että jos käytetyt Phil & Ted'sit ja jos ne onkin ihan paskat, niin ostaisi jotkut toiset. Mua vaan tällä hetkellä jotenkin väsyttää ajatus noiden käytettyjen kaupankäynnistä: saisi olla varpaillaan, ettei tulisi huijatuksi ja toisekseen niitä saattaisi joutua lähteä hakemaan jostain kauempaa. Helkkari.

Ei vielä supertarkkoja laskelmia olla tehty, mutta hintaa jonkunlaiselle perussysteemille kaikissa näissä potentiaalisissa vaunuissa tulisi lähemmäs 1000 €. Bugaboot nyt päräyttäisivät hintansa puolesta yli tuon tontturaisenkin, mikä kuulostaa mun korviini ihan järjettömältä hinnalta yksistä pirun kärryistä, kun se tonttukin on minusta kaamea hinta jostain vähän aikaa käytettävistä työntövempeleistä. Bugaboissa nyt tosin ratkeaisi esim. tuo meidän mahdollinen parvekeongelma, kun ne saisi kavennettua Mono-kokoon. Mutta silti. Mä en tiedä haluanko jotain statuskärryjä. Ja tarvitaanko me edes niitä ominaisuuksiensa puolesta. Ja sekin on minusta ongelma, ettei niitä pääse näkemään missään livenä ellei lähde varta vasten Helsinkiin.

Puuh. Läkähdyttää. Lisätään soppaan vielä se, että eihän tässä edes ollut läheskään kaikki markkinoiden sisaruskärryt. Että voi olla hankalaa.

14 kommenttia:

  1. Että voi ihminen olla tyytyväinen ettei tullut hommanneeksi sisarusrattaita! Mä kans olin ihan overwhelmed jo niiden esikoisen yhdistelmien kanssa, en voi kuvitella miten sekaisin olisin tuplien kans ollut! :D Onnea on itse kävelevä, rauhallinen taapero ja pienen kylän lyhyet välimatkat ;)

    Mä pohdin ja yritin vääntää tästä kysymystä jo aiemminkin, mutta siis meinaatko, että teillä poika nukkuu vauvan kans parvekkeella päikkärit? Mä en tunne oikeastaan ketään, jonka lapset nukkuu vaunuissa (vastasyntyneet poislukien), niin mietin, että miten isompi lapsi ylipäänsä pysyy siellä? Ja nukkuuko poika jos vauva on huutaja? Tätä mietin sillä, ettei meidän lapset nuku vieläkään samassa huoneessa, kun pitävät toisiaan hereillä metelillään ja varsinkin vauva-aikaan olis ollut mahdoton yhtälö. Ja se, miks väänsin tätä kysymystulvaa jo pidempään, johtuu siitä, etten saanut esitettyä asiaani nätisti. Siksipä tähdennän vielä, että en mä pahalla (vaikka töksäyttelenkin) ja että mua vaan kiinnostaa, kun omat mukelot eivät vaunuissa viihtyneet. Pohdin tässä lähinnä, että voisiko isompi nukkua sisällä ja sitten ei tarvittaisi lisää parvekevaunuja? Vaikka muistan kyllä, että teillä poika on ollut nihkeä päiväunien sisällä nukkumisen suhteen.

    Huhhuh, tuli taas tämmönen "kiitos ja anteeksi"-henkinen viesti... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, jätkä nukkuu edelleen kärryissä päiväunensa enkä edes kuvittele, että se nukkuisi sisällä. Voisihan sitä koettaa opettaa, mutta en usko, että malttaisi nukkua kovinkaan kauaa (ja viimeisin kokemus päiväunien nipistämisestä sai aikaan sen, että jätkä ei nukkunut enää yölläkään sitäkään vähään vaan heräili ja heräsi uuteen aamuun klo 4). Se pysyy kärryissä kyllä 5-pistevöissä, ei se tietysti enää missään vaunukopassa nuku. Mieluumminkin voisin kuvitella niin päin, että jos vauva on huutaja (toivottavasti ei, koska sitten multa lähtee järki), niin ei sitä voi tuolla ulkona sitten huudattaa muutenkaan - se nukkuis sit sisällä. Mutta kun on jo yksi lapsi, jonka unet on ylipäänsä aika herkillä, niin en jotenkin jaksa kuvitella, että tokakaan nukkuisi hyvin sisällä.

      Poista
    2. Joo, aika loogista, että vauva on helpompi opettaa uuteen kuvioon kuin iso lapsi, jotenkin en edes tajunnut sitä mahdollisuutta :D

      Täälläkin lupaan pitää peukkuja superhelpolle ja hyväuniselle vauvalle - kyllä te nyt olisitte jotain ihan muuta kun huutajan ansainneet :)

      Poista
    3. Lisättäköön nyt vielä, että sehän se tässä vähän onkin, kun ei tiedä onko tuo parvekeskenaario miten todennäköinen. Voihan olla, että Eka muuttaa rytmejään eikä nuku enää kohta päikkäreitä (mitä mä sitten teen?!). Eikä sekään nyt poissuljettua ole, että sisällä nukkumista kokeilisi senkin kohdalla. Mutta kun ei tiedä.

      Ja siis mä tiedän muitakin, joilla on lapset suht' pienellä ikäerolla mutta joilla ei ole sisaruskärryjä, mutta mä en vaan jotenkin usko, että me pärjätään ilman. Vaikka mä en maailman innokkain tapahtumissa laukkaaja olekaan ollut ja isoimmat kauppaostoksetkin haetaan yhdessä autolla, niin kyllä musta tuntuu, että onhan meidän pakko liikkua muuallekin kuin lähipuistoon tuohon kulman taa. Lisäksi kun tuon siipan työpäivilla on aina mittaa minimissään sen 10 tuntia, niin varmasti meidän täytyy välillä piipahtaa sen poissa ollessa vaikka postissa tai kaupassakin enkä mä pääse niihin mitenkään niin, että tuo Eka kävelee - sillä on tosiaan vahva karkailutaipumus enkä usko, että saisin sitä etenemään kovin varmasti edes valjaissa.

      Poista
  2. Itse olen tosi törppö vaunuasioissa ja sitäpaitsi pihi. Lapsilla on 1v5 kk ikäeroa ja isompi tulee nyt siis 2 v. Meillä on ainakin toistaiseksi toiminut yhdet käytettynä ostetut tuplat koska puistoillaan päivittäin ja vauva siis nukkuu ainoat pidemmät unensa niissä kopassa. Vauvan syntyessä isompi osasi toki kävellä muttei vielä jaksanut pitkiä matkoja. Lisäksi meillä on olemassa käytettynä ostetut normiyhdistelmät ja esikolle ostetut matkarattaat sekä nyt vauvan tultua ostetut tuplamatkikset joihin käy kaukalo. Eli aika määrä systeemejä :) Mutta kaikkia tulee käytettyä kyllä, joitain päivittäin ja toisia vain pari kertaa viikossa. Meillä tosin isompi lopetti vaunupäikkärit vuoden iässä kiitos naapurin sirkkelin äänen..alkuun nukkui huonosti yksin joten ratkaisin lopulta asian loppuraskauden väsymyksessä nukkumalla lapsen kanssa 2-3 tunnin päikkärit päivittäin viime kesänä :) Nyt siis ykkönen nukkuu omassa huoneessa sen pari tuntia ja vauva aamupäivällä tuplien kopassa ja loput unet (tällä hetkellä tasan 30 minuuttia kestävät..) parvekkeella. Tämä sepostus ei varmaan auta yhtään mutta pointti kai oli vaan että jos on alle 2 vee esikoinen niin en ite myöskään pelkkään seisomalautaan tms. luottais...Tsemppiä loppuraskauteen!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sepustus auttaa aina! :) Meillähän on näille tulossa aika tasan kahden vuoden ikäero, joten kun vauva syntyy, niin tokikin esikoinen kävelee jo paremmin ja pitempiä matkoja, mutta suurin ongelma on varmaan tuo sen karkailutaipumus ja vilkkaus. Ja epäilisin, että ollaan välillä kolmestaan liikenteessä myös lähipuistoa pidemmällä.

      Lohdullista kuulla, että teillä esikoinen oppi nukkumaan kunnon päikkärit sisälläkin. Nythän mulla on vinha tunne, että tuota meidän jannua auttaa raitis ilma niin että jos se onkin vähän havahtumassa, se nukahtaa ulkona pian uudelleen. Pelottaa, että sisällä se vaan pomppaisi heti ylös ja siinä sitten oltaisiinkin. Meilläkin tuo nukkuu edelleen pääsääntöisesti yli kahden tunnin päikkärit ja sitä lyhyemmät tuntuvat aiheuttavan levottomuutta sekä päivään että yöhön.

      Poista
  3. Voi juma joo. Mä en pihinä ja täysin trenditiedottomana ihmisenä välitä hevonpaskaakaan merkistä, mutta käytännöllisyydestä ja hinnasta kyllä. Isot renkaat ja halpa hinta, kiitos. Carenan Double Swingejä olen katsellut, vauvan saa kopan kanssa aivan makuuasentoon ja kummallekin on erillinen kuomu. Isot nuo kai ovat, mutta täällä maalla on lääniä.

    Mä en myöskään usko siihen, että pistän Junnun 2v seisomalaudalle ja se pysyy siinä. Joskus vain haluaa päästä paikasta a paikkaan b nopeasti eikä ihmetellen jokaista päivänkakkaraa ja joskus kiukutteleva ipana on saatava kyytiin vastentahtoisestikin. Lisäksi unelmissanihan mä saan Junnun ja Vaavelin päikkärit osumaan yksiin, jolloin pääsisin taas vetämään kympin lenkkejä "rauhassa".

    Vituttaa vain suunnattomasti kristallipallon puute: tarvitsenko ikinä vaunuja lenkille, pääsenkö edes sellaisille? tässä keskustassa pärjäisin sen laudankin kanssa ja olisi kiva tietää, kuinka paljon Junnu jaksaa tulevaisuudessa kävellä? kuinka kauan mä ylipäätään tarvitsen tuplarattaita? en haluaisi ostaa mitään muutaman hullun kerran takia tai muutaman hullun kuukauden.

    Menee hermot. Kaveri onneksi antoi hyvän vinkin, se käski ottamaan ihan rauhallisesti siihen asti, että Vaaveli on parin kuukauden ikäinen. Se väitti, että siihen mennessä mä olen paljon viisaampi. Saas nähdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, no meillä on just ongelmakohtia mm. hissi ja bussi.

      Ja ihan samat kelaukset seisomalaudasta. Me käydään melkein päivittäin pieniä ihmettelylenkkejä ulkona ja joka kerta tuo jannu heittäytyy muutaman/usean kerran jonnekin itkupotkuraivaroimaan tai sitten vaan ihastellaan jotain kaivuria puoli tuntia. Että ei tuon kanssa vaan edetä jollain seisomalaudalla.

      Ai että vois odottaa noinkin kauan kärrypäätöksen kanssa? Mut kai sitä jo aiemmin pitää päästä ovesta ulos?

      Poista
  4. meille tuli britaxit 3v ikäerolla, koska molemmat tyypit nukkui rattaissa reissun päälle ja kaukalon sai niihin kiinni, 2011 ne oli tyyliin ainoat "päällettäiset" tuplat joita sai suomesta ja joiden molemmat penkit sai makuulle.
    ja nykyään yhdellä tyypillä on vibet, koska bugaboot jäi pieneksi ja 3v nukkuu rattaissa uniaan liki päivittäin.
    kahdella ei ikinä olla testattu, mutta vibet on paremmat monessa suhteessa kuin britaxit.. varsinkin kun muisti talven ollessa ohi, täyttää ne renkaat kunnolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo päällekkäiset voisivat olla kätevät, mutta Vibeissä pelkään sitäkin, miten pääsen niiden kanssa bussiin ilman että ne keikahtaa kumoon. Lisäksi kun päällekkäisissä ei taida saada niitä istuimia ihan vaakaan, niin mietityttää miten kauan niissä sitten voi lasta nukuttaa. Mutta oikeastaan suurin mutta päällekkäisissä on se, että en usko koskaan saavani ainakaan esikoista sinne alas istumaan kun sieltä ei näe suoraan eteen. Se ei viihdy samasta syystä, tai niin luulen, kantorepussakaan. Pelkään, että toisesta mukulasta tulee samanmoinen ja sitten ollaan ongelmissa.

      Poista
    2. hmm. on niitä nykyään mitkä saa molemmat täysin makuulle, vibet ei tosiaan ole :) mutta britaxit esim saa molemmat makuulle, samoin phil&teds vervet ja parit muutkin.
      meillä oli kolmosen syntyessä isot 4v7kk ja 3v3kk ja ne tappeli (!) siitä kumpi sai istua alhaalla. toki sen vauvakin voi laittaa sinne taakse alas kantokopassa, esim britaxin alapenkin kuomu on aika nerokas kun sen saa avattua tosi alas+tulee kurkistusverkkoa, ja sen tavarakorin voi täyttää sieltä edestpäin myös mitä ei muissa rattaissa voi.

      Poista
  5. Meidän lasten ikäeroksi tulee 2v 4kk, ja esikoinen ei tasan kävele yhtään mihinkään. Aion kantaa vauvaa ja työntää esikoista kärryissä, kun se kerran niissä viihtyy. Manduca ja kantoliina on pop! Ja kantotakki. Tulisin hulluksi isojen yhdistelmien kanssa, sisarusrattaista nyt puhumattakaan. Noita meidän pieniäkin rattaitakin inhoan, mutten ole tällaisena valaan kokoisena jaksanut enää esikoista kantaa. Tai lapsen ehkä jaksaisinkin, mutten enää kassia. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta vaan tuntuu, etten mä jaksa tuolla pihalla kantaa vauvaa ja juosta samalla esikoisen perässä. Eikö siinä kuole hikeen? Mä luultavasti joudun kantamaan vauvaa aika paljon sisällä, joten ainakin nyt tuntuu, etten jaksa sitä enää ulkona tehdä. Toisaalta tuohon lähipuistoon muutaman metrin päähän nyt pääsisi niinkin, että vauva on vaunuissa ja esikoinen kävelee, mutta yhtään sen pidemmälle en uskaltaisi lähteä. Ja sitten jos lähtisi pidemmälle, niin jotenkin tuntuu, että vauvalle pitäisi olla joku "laskupaikka", jos esikoinen matkaisi kärryillä. Plus mä en tiedä uskallanko luottaa siihen, että tää tokakaan viihtyy missään kantovälineessä.

      Poista
    2. No enpä minäkään vielä tiedä, jaksanko oikeasti. Toivottavasti ei tule ihan tuskaisen hikinen kesä... Meidän rattaat on kyllä sellaiset, joihin saa vauvakin tarvittaessa (Oran Terrat, jotka menee ihan makuuasentoon ja joihin meillä on erillinen kantokoppa), mikä varmasti helpottaa elämää. Jos vauva siis suostuu kärryissä olemaan - kun itse taas en osaa luottaa siihen. :D

      Poista